През погледа на главния редактор: Какви ги вършим?

Живка Кехайова

Какви ги вършим?

Става все по-нелогично и дори на парламентарно представените партии вече не им пука какво е допустимо, какво е законно и кое е напълно идиотско.

Днес навсякъде се пише, че опозиционните партии искали вот на недоверие на служебното правителство. Самите искащи се определят като опозиционни партии. Да, ама не, защото имаме служебно правителство, т.е. де юре никой не е на власт, следователно няма и опозиция.

Нелепото е, че искат вот на недоверие – дори няма да споменавам, че новосформираното правителство на практика още не е работило, за да е възможна реална мотивация на искането. Проблемът е, че такова нещо като вот на недоверие за служебно правителство просто няма. По закон служебното правителство се назначава от президента и парламентът не може да приложи спрямо него подобна процедура. Може да я задейства, да си поиграе с нея в пленарна зала, да си направят партиите поредната предизборна пропаганда и толкова.

„Няма как да се иска вот на недоверие на служебен кабинет. Тази процедура се използва само за парламентарно избрано правителство… Има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и то не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие“.  Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право Наталия Киселова за БНР.
И ако е нормално за журналистите да търсят експерт, за да обясни тези казуси (все по-безумни), то избраниците ни в Народното събрание би трябвало да поназнайват тези неща. Иначе наистина не ща да си мисля що за закони „коват“ там.


image0 (9K)