През погледа на главния редактор: Какви въпроси бих задала

Живка Кехайова

Какви въпроси бих задала на кандидатите за народни избраници и за участие във властта? Подреждам ги по реда, по който ги подреждат последните социологически проучвания

Към ГЕРБ:
1. Удвояването на минималната и средната работна заплата и увеличаването на пенсиите, за да се случат реално, означава удвояване на икономическите показатели. Какви конкретни мерки ще ги удвоят?
2. 12-те млрд. евро могат временно да подкрепят мощно икономическите показатели. Кои ще са приоритетните бизнеси, в които те ще се влеят и кои са бизнесите с висока добавена стойност – т.е. високотехнологични, за създаването и развитието на които властта ще изработи законови и финансови механизми (какви механизми), за да остане икономическият ръст висок и перспективата добра и след като свършат въпросните милиарди. С други думи ясно да се каже за харчене ли ще се ползват, или за инвестиции? Първото вече е декларирано, а второто?
Към БСП:
1. Според икономисти, ако се намерят инструменти и механизми, каквито не са посочени, да се приложи т.н. програма на левицата, само разходите и то веднага, са 8 млрд, при намаляващи заради прокламираната данъчна политика приходи. А по-нататък, след първата година, например – какво? Пак Жан ли?
2. След абсурдно неграмотната публикация в партийния орган „Дума“(Виж: „Никой не яде компютърни        програми“) как високите технологии не създавали продукт и затова не трябвало в да има високи заплати в тези  сектори, кои сектори ще са приоритетните за Вас – не онези, за които ще харчите готовоосигурени от Бюджета и ЕС средства, а онези, които ще развивате след като похарчите парите?

Към „Има такъв народ“:
1. Предлагате ли нещо друго, освен мажоритарна избирателна система (въпросът е малко риторичен, защото към     сегашния момент политическата сила и това не предлага – по-скоро е спомен за активността на Слави Трифонов.)?
2. Ще ни кажете ли, все пак, защо е създадена въпросната политическа сила и за какво друго, освен за „златен пръст“ в парламента и създаването на правителство се бори?
Към ДПС:
1. И вашата програма е ориентирана единствено към харчене. Бихте ли посочили ясно и точно кои отрасли, според програмата ви ще печелят от харченето и колко време?
2. Кой и как ще реди прокламираното от ДПС програмно правителство? По чия програма и с чии кадри?
Към „Демократична България“:
1. Възможно ли е да измислите по-лява програма от сегашната ви (при положение, че политическото ви обединение претендира да е Градска Десница), без да обезличите фракциите на крайната левица?
2. Реформата в правосъдието – база на програмата, ще продължи ли след отмяната на обвиненията към Прокопиев (а ако някои се окажат основателни?) и какви ще са стъпките ви за осигуряване на медийна свобода. Според тиражираното до момента схващане от активистите на партията, свободни са само ползващите грантове медии (т.е. контролирани от чужбина). За да се постигне медийна свобода как смятате да гарантирате грантове на всички медии, или просто ще останат само получаващите вече грантове?
Включвам и три, наближаващи 4 процента, според социологията…
Към ВМРО:
1. Ако ЕП реши да приложи един от обсъжданите сега варианти, за който е подала въпрос към Европейския съд дали е законово оправдан, за налагане на „Истанбулската конвенция“ за страните на ЕС, дори ако не е приета от всички членки – ще поставите ли въпроса за излизане на България от ЕС. Ако да – кога – преди, или след влизането на 12 млрд. евро в страната за подкрепа на икономиката?
Към „Изправи се! Мутри вън!
1. При пълна липса на програма, като напуснат мутрите, включително и тези сред вас, какво точно ще правите – как, в кои сфери, с какви кадри?
Към обединението „Воля и НФСБ:
1. Безплатните лекарства за деца и пенсионери по какви цени ще се плащат от държавата, чрез какви регулации и кой ще участва във въпросните органи, а държавните бензиностанции с единни ценни на горивата ли ще бъдат – т.е. картел и ако е така какво правим със закона за картелите и този за конкуренцията?
На другите – въпроси изобщо няма смисъл да се задават, нито пък могат да се очакват отговори.
Единствено ми е любопитно да попитам КОД – защо си дадохте този труд да създадете реална програма, предвиждаща включително крайно наложителни, т.е. крайно непопулярни мерки, като свикналият на луд популизъм масов избирател, в никакъв случай няма да гласува за такова нещо. Масовият избирател днес и не само у нас, иска да чуе преди избори, че ще забогатее скоро и някой друг ще му реши проблемите. Не, че вярва, но ей така – малко да си помечтае както, когато пуска фиш за тотото.


image0 (9K)