През погледа на главния редактор: Липсата на почтеност е онова, което ще довърши цивилизацията

Живка Кехайова

Липсата на почтеност е онова, което ще довърши цивилизацията

Днес САЩ, Великобритания и Германия в един глас отказаха на Украйна изтребители. Защо? Бях бясна, когато прецакаха гаднярски Грузия, нападната от Русия, за да не си развалят дослука с Путин и най-вече спокойствието. По тази причина, а САЩ и заради гафа в Афганистан, оставиха руснаците да си развяват байрака – разбирай да трепят на ред и да взривяват градове в Сирия. Правеха се на разсеяни, когато зелените човечета нахлуха в Крим, а след това същите зелени човечета през 2014 г. нападнаха летището в Крематорск, а след това бавно започнаха инвазията си в Донецк и Луганск сред смърт смърт и разруха, каквито руснаците задължително стоварват там, където се появят – да не забравяме руската поговорка: „Хубаво е там, където нас ни няма“.

Но днес – днес Украйна отстоява не друго, а цивилизацията с живота на хората си. И трябва да го направи, запазвайки най-много свои животи. Тънките сметки, т.е. липсата на почтеност, пак ли ще се окажат основното в политиката. Бях добила надежда, че цивилизования свят е проумял до каква степен не друго, а почтеността определя съществуването му – не парите, не пазарите – а почтеността (всъщност парите и пазарите са бонус от поне базовата такава).

Нека го кажа ясно, Украйна ще спечели тази война и ще е по-бързо, отколкото мераклиите за проточен и замразен конфликт, предполагат. И някои с изненада ще научат, че центърът на Европа и центъра на света, са се преместили внезапно към Украйна, Полша, Естония, Литва, Латвия и други. И не – не те ще са издърпали килимчето изпод стара Европа, тя ще е паднала от него, заради опита да постави сметките над честта, търговийките над морала и интересите над човечността.


image0 (9K)