През погледа на главния редактор: „Нашият напредък към упадъка ми се струва твърде бърз“

Живка Кехайова

„Нашият напредък към упадъка ми се струва твърде бърз“. Не съм измислила тази фраза аз.

Авторът е Ейбрахам Линкълн. Мислех, че сме уникална нация и в лошия смисъл(не само в добрия), но явно не сме. И това е утешително. Може би все пак имаме шанс за придвижване напред, въпреки манията ни по спасители.

Какво ще се случи с новия проект, със старите проекти, с внезапно остарелите за 2 -3 месеца предишни нови проекти, предстои да видим. Цели две седмици ще им оставя да се развиват на самотек:) (предстои ми отпуск). И след това с интерес ще видя кой докъде я е докарал.

Между другото, струва ми се, че Асен Василев е мозъка, а Кирил го играе симпатягата за привличане на публика и фенове – особено на фенки, разтъжени по деца и вуци, живеещи в чужбина. Разбирам, но нека поне този път да не се втурваме, или по-скоро да се пързаляме по хлъзгавата повърхност, както обикновено. Нищо няма да ми хареса, на мен лично, повече от това да се появят нов тип съвременни политици у нас. Към момента обаче няма нито едно доказателство, че такива са се появили. Ще трябва внимателно да задаваме въпроси и да търсим отговори до дупка на:

1. Кой и как осигури рекламната кампания на двамата в служебното правителство и следователно инвестира в нея. Защото присъствието им в него си беше чиста рекламна кампания с много добра и обмислена структура и ходове, но както казва Иван Тотев, инвестиции в реклама се правят само и единствено, ако се очаква многократна възвращаемост – най-вече в политическата.

2. След като нямат проблем да си купят партия-мандатоносител – виж опита им с „Екогласност“, коя, или кои ще си купят – важен сигнал е.

3. Явно ще правят модерното ляво-център. Внимание, колко ще е модерно и чия модерност ще копира? Във връзка с това не е зле да се попита ген. Атанасов откога ДСБ подкрепя модерното ляво – вече 2 дни по ред обяснява какви прекрасни партньори биха могли да бъдат с Петков и Василев. За тези два дни Петков и Василев не са издумали и намек за подобна перспектива, поне да успокоят част на ДБ, на която Петков е съосновател. Въпросът е за колко време ще имат нужда новите двама от ДБ като коалиция и няма ли да се окаже по-изгодно да сключат коалиционно споразумение не с цялата ДБ, а само с левите в нея – „Да, България“ и зелените, вместо да се занимават и с претенциите на вече безкрайно слабата и малка ДСБ?

4. Следете и питайте внимателно какво точно разбират новите лидери под „Промяната продължава“, защото промяната, която виждаме досега не с никак добра тенденция, при никакви позитивни резултати (освен, че ГЕРБ е в опозиция, което изобщо не е лошо за ГЕРБ, както се вижда). Да се надяваме, че все пак „продължава“ е грешка на езика на Кирил Петков и под промяна ще разбират нещо друго, не рекламното театро до момента.

Има и други важни неща, но за следващите 2 седмици въпросите стигат. Не забравяйте само да следите и броя на лъжите, които новите сервират, както и видът им. Не защото е чудо да се лъже от политици, а защото видът лъжи обикновено ясно показва посоката, в която политиците възнамеряват да ни тласнат. Мислете и след това, ако има защо – се възхищавайте. Обратното – възхищение, а след замисляне отвращение и разочарование, вече взехме да го играем от веднъж на 3-4 години до по три пъти годишно и както казва Линкълн: „„Нашият напредък към упадъка ми се струва твърде бърз“.