През погледа на главния редактор: На 18 февруари, сведете глава пред Левски! Левски не е само революционер – той е първият държавник на бъдещата свободна България

Живка Кехайова

На 18 февруари, сведете глава пред Левски! Левски не е само революционер – той е първият държавник на бъдещата свободна България

Можем само да съжаляваме, че мнозинството от следващите така и не са проумяли замисъла му. От тогава, та до днес.

Ето някои от оставените послания на Апостола: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“.
„От нас зависи да бъдем равни на другите европейски народи“.
„Всекиму ще се държи сметка за делата“.
„Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме“.
„Играем живота на 7 милиона българи – трябва зряло да се постъпва“.
В точки 6,7 и 9 четем: “Ние нямаме претенции на исторически права и затова оставаме на самия народ да реши своята съдба…”, “… Ние не желаеме да владееме над другиго, затова и не позволяваме да ни владеят и другите”.
„Да се издигне храм на истината и на правата свобода. И турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… (Трябва) да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който исю да живее почтено и свободно“.
„В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в нашата България. Ние не гоним турския народ, ни (то) вярата му, а—иаря и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци”.
„За отечеството работим, байо, кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за) едно да вървим, ако ще бъдем хора“.

Няма как да добавя нещо към оригиналните думи от писмата, тефтрчето и правилника на Васил Левски. Мога само да се поклоня пред изпреварилата му векове мисъл.
Ще напомня само това, че неговата Вътрешна революционна организация не е просто изграждане на схема за въстание. Левски изгражда цялостна структура на бъдещата държавност с нейните политически, икономически, законодателни и съдебни принципи, а и институции. За да се разбере дълбочината на идеята и дейността му, достатъчно е да се прочетат оставените от него документи.


image0 (9K)