През погледа на главния редактор: Нека да сме наясно с някои неща, а?

Живка Кехайова

Нека да сме наясно с някои неща, а?

Ще започна от нашумялата интрига: „Петков в bTV“. Нямам никакво намерение да се чудя и обяснявам що медията и Цънцарова не били възхитени от внезапното му посещение и дали са се държали адекватно – все едно. Колкото по-лошо биха се държали, толкова по-добре за него, ако той се бе държал адекватно. Щеше да излезе медийна жертва.

Уви, още като се появи – написала съм го в коментар, май даже преди да стане премиер, посъветвах пиарите да го държат максимално далеч от микрофон. Неговата работа беше да стои и да се усмихва по неговия си начин, припомняйки на родители с деца в чужбина ранните им детски усмивки и да гласуват. Не го направиха, следователно пиарите са виновни.

Затова Петков с крайно неубедителните си, дилетантски, несвързани и тук-там неразбираеми приказки, свали снощи процента на ПП. Не му стигна, та тази сутрин продължи и по NOVA: “ С една работеща прокуратура Борисов трябва да е в риска да е виновен“ и „Опитват се да страхуват хората“… Цял ден мисля какво трябва да означава да си под риск да си виновен – със, или без прокуратура.

Него пък го било страх от коалиция ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, нищо, че и кучетата разбраха, че ГЕРБ няма да разговаря с политически субекти без евроатлантическа ориентация и два от тях посочва директно: „Възраждане“ и БСП (бъдещия евентуален коалиционен партньор на ПП и ДБ).

Поне в последния ден утре, не го изпускайте Петков. Аз лично ще съм му най-обидена, ако се окаже вярно това, което доста медии днес писаха, че час преди да „цъфне“ в bTV звънил на Корнелия Нинова да идат двамцата, но тя му отказала. Ще съм обидена, защото излиза, че Нинова има повече политически разум от него, а тя в класацията ми по погнуса от български политици стои само на косъм по-надолу от Радев.

Сега за мантрата „Турски поток“, заради който Путин почнал войната срещу Украйна. Само като го кажеш и звучи идиотски, но като гледам, че и умни хора се ловят безкритично, ще трябва явно да се обясни. Първо, дебитът му е твърде малък, за да замести мощностите на Украйна и е очеизвадно, че Украйна продължава да доставя за Европа. Дали Борисов го е направил, за да услужи на Путин? Ми – сигурно! Той гледаше като всеки народняк, да е добре във всички посоки, следеше интифата на приятелката си Меркел, че и цяла Европа по онова време се правеше на учителка на непослушния ученик Путин, който обаче рано, или късно ще се превъзпита. Все пак е имал поне акъла, или добри съветници,  потокът да е собственост на България, при това по изцяло одобрен от ЕС проект.

Ако го беше направил през наша територия, но с руски пари и собственост, тогава щеше да е непростимо. Сега по въпросната тръба(само като напиша тръба и веднага се сещам за още един политически идиот) може да върви суровина с всякакъв произход. Както в Турция. Какъв тогава е проблемът? Ми мислете малко като ви пързалят, колкото и добре да звучи пързалката.

То е все едно да седна и да обвиня правителството на Кирил Петков, че пряко финансира войната на Путин срещу Украйна, защото по едни странно необясними причини през техните 6 месеца управление към Русия са заминали над 4,5 млрд лв. по официални данни. Т.е. документите за странно набъбналия ни оборот с Русия са факт точно колкото материалния факт на Турски поток.

Да, ама няма да го направя. Не и преди компетентни органи ясно да се произнесат какви и за какво са тези пари. Възможно е да е имало неизбежни плащания. Да не са били доброволна наша лепта за Путин, защото съм убедена, че ако не друго, поне ДБ са евроатлантици. Просто интересите им са там. Както и на ГЕРБ между другото – каквито и врътки да са правили на изток, самото им съществуване е свързано с Европа.

За ПП не съм толкова сигурна, предвид твърде левия им профил, но пък нали са американска рожба – не и Европейска, обаче? За БСП няма да си говорим, там си знаем.

И за да съм ясна – както преди, така и сега, аз няма да гласувам за нито една от изброените партии, нито пък за такава, била в НС. Само че, само изброените партии в някаква конфигурация, могат да съставят правителство, а то е нужно на страната в този момент. Убедена съм, че зад лидерите все има и хора с експертиза и здрав разум.

За да се случи обаче, ще се наложи всичките тези да минат през купищата екскременти и епидемията на глупост и злоба, с които затрупаха и заразиха избирателите си. Не ме интересува колко ще се доомажат по този път, притеснява ме, че ще затънат и даже правителство няма да направят, а това вече ще е престъпление срещу нацията.


image0 (9K)