През погледа на главния редактор: Не може да е реформа нещо, което се прави, за да ограничи конкретен човек

Живка Кехайова

Не може да е реформа нещо, което се прави, за да ограничи конкретен човек. Не може и да е полезно.

„Продължаваме промяната“ внесе предложение със закон да се отнемат службите от президента. Т.е. президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС, а с това да се занимава изпълнителната власт. Предвид написаното от мен по повод Радев от първия му ден на президент досега, едва ли някой би ме заподозрял дори в търпимост към него, но… Все пак Радев ще спре да бъде президент след 4 години. По Конституция президентът е главнокомандващ. Как точно ще реализира това, ако няма доверие в службите? Пак по закон, трябва да е и надпартиен. Радев не е, но следващията може пък да бъде. В същото време изпълнителната власт като нищо, при политическата култура на обществото ни, може да бъде овладяна от крайно неподходяща и дори екстремистка власт, която на всичкото отгоре ще разполага изцяло със службите. Какво ще правим тогава – нов закон? А дали ще има кой да го прави при, недай Боже, такава власт?

Същата е историята с Гешев – съдебна реформа заради Гешев с нищо адекватно като предложение за истинска съдебна реформа – а такава наистина е нужна, а само опит да бъде отстранен, или поне ограничен настоящият главен прокурор. А следващият? И как това ще помогне на ефективността на правораздавателната система у нас?

Аман от идеи на парче с визия – днес и най-много утре. Така е в почти всяка сфера – политически решения се вземат за конкретни хора, закони – за конкретни хора и проблеми, че и икономически проекти – пак за определени хора. Затова и сме на този хал. А разправят, че политиците трябвало да имат визия поне за един мандат. Читавите, истинските политизи-визионери, поне за четвърт век напред.

Де ги тези? Спрете се най-сетне всички, от всички партии и партийки! Развийте малко абстрактно мислене и почнете да разсъждавате не в картинки (с образа на желани или нежелани фигури), а с позиции и процеси. Иначе няма да ни бъде.

Човечеството е започнало бурното си и прогресивно развитие, когато е заменило картинките от древността с истински букви и цифри – т.е. когато е развило абстрактно мислене. Ние какво – ще се връщаме към картинките като общество? Ами тогава направо да си избираме пещери и да ви наритваме – там само жрец и вожд ще ни трябват.


image0 (9K)