През погледа на главния редактор: При закони на килограм за три дни, недоумиците са неизбежни

Живка Кехайова

При закони на килограм за три дни, недоумиците са неизбежни, но особено фрапантна е тази с опита за закриване на специализираните съдилища.

Не за друго, ами в бързането (не допускам, че има и такова огромно желание да се угоди на някои, или някоя от знаковите фигури, обект на въпросните съдилища), уж експертите на ДБ някак са пропуснали, че именно ЕК е дала препоръката да се формират сцециализираните правосъдни органи заради механизма за сътрудничество и проверка, който беше наложен над България и Румъния от ЕС. Та нали тъкмо Христо Иванов искаше стриктното изпълнение на тези доклади? Да не говорим, че намеса на законодателната в съдебната власт, не се придвижда в Конституцията.

Ответната реакция не закъсня: с 9 гласа „За“ и нито един глас „Против“, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Декларация, във връзка с приетите от Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България на 28.04.2021 г. промени в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс.
Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, до Европейския парламент, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО), Венецианската комисия и до посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.
От прокурорската колегия са категорични, че в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, ще продължават да отстояват независимостта на Прокуратурата и на съдебната власт. Те предложиха провеждане на професионален дебат с участието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Целта е да се предотврати всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските
магистрати, пише 24 часа.

Европейската комисия следи подготовката на законопроекта, с който се предвижда да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура в България. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на
въпрос, предаде БТА. По неговите думи въпросът ще бъде отразен в подготвяния нов доклад за върховенството на закона в нашата страна. Говорителят добави, че за ЕК винаги е било важно, както досега по механизма за сътрудничество и проверка, борбата с корупцията на високо равнище да бъде ефективна.
Очаква се комисията да представи новите доклади за върховенството на закона в ЕС през юли.

Днес 45 НС гласува също ЦИК да се назначава от президента. Малко ще му е неудобно на президента да си назначи ЦИК за собственото явяване на избори, а и изборът му (ако се случи) може да бъде оспорван, или най-малкото обявен за съмнителен. Ама сега и него ли да го мислим – да се оправя! Явно нямаше проблем да размахва юмруци и да слага вето на всяко решение на парламента – да го видим сега какво мисли по въпроса за ветото.

Изобщо – едно такова неудобно взе да става – и пак за страната. Политиците идват и си отиват, но опетненото име на България не. Айде малко повече мисъл и държавнически, а не лични – поради интереси, или мерак за реванш, закони, а?