През погледа на главния редактор: Радев и ПП са ситуативни съюзници, но интересите на кръговете зад тях не са идентични

Живка Кехайова

Както писах още миналата седмица, в понеделник ще ви кажа: Честито! А ето и в какъв контекст го казвам:)

През погледа на главния редактор: Споко…

От днес предстои да наблюдаваме настоящата реалност внимателно. Първо, ако досега не сте разбрали, Радев и ПП са ситуативни съюзници, но интересите на кръговете зад тях не са идентични и ще влязат в конфликт неизбежно. Единственият въпрос е по-рано, или по-късно. Вероятно февруари, март догодинаq вече ще бъде забележимо за достатъчно много хора.

За да не лъсне веднага различният тип задачи, поставени  на новото правителство и новият стар президент, вероятно формирането на правителство ще бъде забавено достатъчно (Петков разумно подчерта, че преговорите ще са дълги) – за след европейската среща, на която се гледа въпросът за присъединяването на Македония към ЕС през декември. Иначе ще се наложи Радев, който каза на дебата, че докато той е президент, линията на България по отношение присъединяването на Македония ще остане непроменена, да бъде прецакан твърде рано и болезнено. Не че ще подаде оставка, разбира се, но авторитетът му ще бъде не сринат, а поруган. 

Очевидно поетият от ПП ангажимент към САЩ и ЕС в тази посока, ще се задейства при следващата среща. Твърде голяма е и разликата по поне още 5 вътрешни и външнополитически ангажименти. Ще ги разглеждаме един по един във времето. Дори ДБ вече се кани да оцелее отново като не поема прекомерни ангажименти в новото правителство – днес говорят за подкрепа, но без да излъчват министри в него.

Ако храня добри надежди по отношение на неизбежния разнобой, то те са свързани с икономиката и паричните потоци. Силно се надявам Кирил Петков и Асен Василев да са свързани с по-съвременни, иновативни и либерални бизнес кръгове (това не означава задължително по-хуманни), но модерният тип икономика дава много повече и по-добри шансове, особено на младите поколения.

Вижте с кого свързват Радев

С други думи, колкото и да вървят уж заедно новото правителство и президентът, това беше само досега. От тук нататък ще трябва да балансират и натъкмяват твърде различни интереси, което не може да продължи дълго – единият кръг задължително ще е губещ.

Интересното продължава, даже става още по-интересно.


image0 (9K)