През погледа на главния редактор: Сладурско: Не друг, а Марин льо Пен срита Костадинов. Къде, ще видим по-късно

Живка Кехайова

Сладурско: Не друг, а Марин льо Пен срита Костадинов. Къде, ще видим по-късно

Марин льо Пен, която имаше дългогодишна репутация на „приятелка на Путин“, неочаквано остро критикува Русия за войната в Украйна по време на дебати във френския парламент относно подкрепата за Украйна, предава BFMTV, цитирано от Европейска правда. От трибуната на Националното събрание бившият кандидат за президент Льо Пен заяви, че с предприемането на пълномащабна атака срещу Украйна на 24 февруари 2022г. Русия „предизвика война на прага на ЕС и геополитическа криза, която без съмнение е най-драматичната от последните 20 години“ и припомни на присъстващите хилядите загинали и ранени, както и милионите хора, които бяха принудени да напуснат своите градове и села. „Дължим уважението и подкрепата си към украинската нация, която изтърпя агресията… Именно героичната съпротива на украинския народ ще доведе до поражението на Русия“, заяви Льо Пен. Тя подчерта, че Франция оказва подкрепа на Украйна под формата на убежище за украинци, избягали в чужбина поради войната, и под формата на материална помощ, включително оръжия, и Франция „няма причина да се черви“ за предоставената подкрепа.

Та така, Костадинов и подопечната му „Възраждане“ доста се хвалеха, че льо Пен и на тях им е приятелка. Ами сега?

Ако ритникът е бил към главата, Костадинов може да премисли защо на идейната му икона й се е наложило рязко да промени траекторията. Една, но със сигурност не единствената причина е, вероятно финансирането от тази посока става пренебрежимо. Проблемът му ще е, че избере ли въпросната по-разумна линия, се лишава от най-сигурната част от електората си – веещите руски знамена путинопитеци.

Ако избере тях – губи всички, способни да движат някаква мисъл по линията предикат-следствие, т.е. много бързо ще слезе на никому ненужното ниво Волен Сидеров. Т.е. „ритникът“ ще да е бил по-надолу.

Така, или иначе, поне стана ясна причината да се държи като същество в капан, нервно плюещо и хапещо (разбирай отлюспващо) своите и отсъстващо от срещата в Русия.

Ако пък е „ритнат“ по кокалчетата, ще гледаме едно дълго и тъжно немощно подскачане ту на един, ту на друг крак, докато Радев му прибере електората.