През погледа на главния редактор: Ще освободи ли президентът, Бойко Рашков от поста?

Живка Кехайова

Ще освободи ли президентът Радев,  Бойко Рашков от постовете вицепремиер и министър на вътрешните работи след изцепката БиТиВи? Ще го скастри ли поне след всичките приказки какъв кабинет – антипод на всички досегашни власти, е изнамерил?

Довчера президентът обясняваше, че понеже властта се месела на медиите, класацията за медийна свобода изглеждала по този начин за България. А как изглежат нещата днес, когато собственият му вицепремиер и вътрешен министър в назначеното от него правителство казва пред БНР: “ Ако съм собственик на тази телевизия (БТВ), веднага ще ги отстраня от воденето на предаването (Биляна Гавазова и Златимир Йовчев – бел.ред)“. И това само седмица след като е станал министър…

Чест прави на колежката Силвия Лулчева от БНР, че веднага го парира: „На тяхно място и аз щях да задавам същите въпроси“. При това никой не може да обвини в симпатии към предишната власт нито БиТиВи, нито БНР. И пак задават неудобни въпроси „гадовете“:)

Бил чувал г-н Рашков, как на водещите им диктували въпроси в слушалките – е, и? Работата в медиите е колективен труд на екипи. И зад най-великия водещ стои сериозен екип, работещ заедно с него. Тази практика на колективен труд не е ли известна на г-н Рашков от дългите му години в специалните служби и МВР както преди 1989 г., така и след това – там да не би да са само солови играчи? То само това остава.

Та-а-а, чакаме президентът Радев възмутено да излезе и да каже, че властта в лицето на вицепремиера на служебното правителство уронва престижа на България и свободата на медиите с опит да се меси в сфера, в която няма работа. Няма право и на мнение за работата й! Само собствениците на частната медия ( собственост на международна корпорация, на която не й пука от властите в България) и зрителите й, имат право да преценяват професионализма на кадрите. И БиТиВи отговори веднага: Виж Тук

Като представител на изпълнителната власт, Бойко Рашков има право само да отговаря на въпросите на журналистите – толкова добре, колкото може, или колкото не може. Дори да не му се ще, предвид поста му, по Закона за достъп до информация, има задължението да отговори – макар, че може малко да протака в предвидения срок. Ако не му е приятно, да не се е захващал с властови пост.

 


image0 (9K)