През погледа на главния редактор: Каква е целта на избора ви?

Живка Кехайова

Вчера предложих да помислим за интересите си преди да гласуваме. Днес предлагам да помислим каква е целта на избора за всеки един. А тя може да е различна.

Най-простата и най-неразумната цел е да накажеш някого чрез гласа си. Защото дори да има наказание, то няма да е кой знае какво, а самият избирател нищо няма да спечели от това.

Много по-смислено и градивно е да подкрепиш не някого, а идеи и политики, които смяташ добри за бъдещето си. Дори ако това означава да подкрепиш малка партия, която очевидно няма да влезе в парламента, пак има смисъл, защото даваш път на хората-носители на добри идеи да продължават да работят. Ако никой не ги подкрепи, защо да го правят?

Ако целта е непременно човек да се чувства представен в НС, нещата стават малко по-сложни, защото ще трябва да изчисли дали има и шанса политиките, за които гласува да станат реалност чрез изпълнителната власт. С други думи, да мисли какво правителство може да даде ход на политиките, които смята за правилни. По-лесно е, ако си избирател на някоя от двете големи политически сили, защото вероятността някоя от тях да състави правителство е по-голяма в коалиция с някоя, или някои от по-малките.

Ако си избирател на по-малка партия, тогава трябва да изчисляваш и с коя от големите е най-вероятна коалиция и доколко възможно е да прокара важните за самия теб политики в една такава коалиция. Пример, ако искаш реформа в здравеопазването, вероятността да я дочакаш от коалиция с БСП е минимална, защото е свързана с твърде непопулярни мерки, които ще ударят по нейните избиратели. Ако акцентът е върху радикална съдебна реформа – вероятността да има истинска такава при коалиции и с двете големи партии, не е обнадеждаваща. Ако водещата цел са по-високи пенсии и по-високи минимални заплати, вероятно и двете големи ще се опитат да ги изпълнят, но ще има разлика в начина. Ако държиш на повече средства от ЕС и на по-добра бизнес среда, лява коалиция не е добра идея, дясна няма, остава компромисния център и т.н. И да, дори при правителство с мандата на малка партия, основни ще са политиките на голямата, с която е в коалиция. При правителство на малцинството, у нас нищо положително няма да се случи, защото малките нямат нито административен капацитет, нито сериозна подкрепа.

Та така – изчислявайте:) Очевидна е нуждата от нов и сериозен политически субект у нас, или от кардинално променен досегашен такъв, но дори при моята фантазия, не си представям как второто ще стане.