Премиера на „Умници юнаци“ по приказки на Елин Пелин

Премиера на „Умници юнаци“ по приказки на Елин Пелин ще има в „Куклен театър-Стара Загора“, съобщиха за ЗАРАТА

Най-новият спектакъл на Кукления театър в Стара Загора е по приказки  на Елин Пелин.  На 17 март, от 11:00ч  е премиерата на  „Умници юнаци“. Драматизацията и режисурата е на Красимир Господинов, сценографията е на Евелина Савицка, а музиката на Георги Генов. Участват актрисите Яна Шереметова, Тянка Радева и Росица Спасова.
Най-голямото майсторство за драматурга е да преведе литературата на  театрален език и то за деца, вярва  Красимир Господинов. „Децата са най- чистата и най- критичната публика и ако не сме точни в интерпретацията на литературните материали и верни на играта, то децата няма да ни търпят“, казва още режисьорът. Той е събрал в една пиеса приказките „Умник Гюро с умници другари“ и „Тримата глупаци“, за да  каже на децата, че глупостта е съществувала и ще съществува във всички векове. Важното е  децата  да не се страхуват от невидимите неща и винаги първо да помислят преди да направят  нещо. Звучи напълно съвременно и в контекста на 21 век, макар основата да е литература от миналия век.  Спектакълът е забавен и поучителен за деца и възрастни, които са любопитни да разберат  дали юнаците ще  напоят плачещата върба или ще хванат мечката стръвница?
Любопитен щрих в най- новата продукция на Кукления театър е, че тя среща след двайсет години творческа пауза режисьорът и две от актрисите, за да констатират, че промяната и в двете страни е само за добро.


image0 (9K)