Приключва един значим проект за Стара Загора – Проект БГ 06-101 «Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в гр. Стара Загора»

Loga_24_04_2017_1_resized

На 30 април приключва един значим проект за Стара Загора. Проект БГ 06-101 «Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в гр. Стара Загора» е създаден с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е изпълняван по Компонент 1 – „Грижа за  младежи в риск“ на Програма БГ 06 „Деца и младежи в риск“. Общата стойност на проекта е 1 395 380 евро. Бенефециент по проекта е Община Стара Загора, а партньор е НПО «Свят без граници». Концепцията за изграждането на младежкия център, още при планирането и разписването на проекта, е изцяло съобразена с изискванията на Съвета на Европа за получаването на Знак за качество на Съвета на Европа.

Официалното откриване на центъра се състоя на 8 септември 2015 г. След реконструкцията на бившето кино „Жельо Диманов“ ентусиазирани, усмихнати, интелигентни и изключително работливи млади хора усвоиха пространството и започнаха да привличат с различни инициативи старозагорската младежка публика. Посланието на медиаторите от Центъра е „Ти можеш!“.
Тази ключова фраза е в основата на всичко, което се прави за младите хора и е насочена към възрастовата група на 15 – 29-годишните, които вече разпознават институцията като СВОЕТО МЯСТО.

Създаването на Международен младежки център в Стара Загора – един от най–големите областни градове в България, е от изключителна важност за повишаване на личностното развитие и насърчаване на творческите изяви на младите хора, включително тези в риск и неравностойно положение. Чрез неформалния образователен профил на Центъра, като инструмент за социално включване, целевата група вече обхваща около 700 младежи, от които 253 успешно обучени в различни области.
В рамките на проекта са създадени контакти с няколко международни мрежи за младежки политики в Европа. Положено е началото на организирането и провеждането на международни обмени на младежи от целевата група до различни партньорски организации, а центърът беше домакин на няколко международни семинари. Обмените дадоха възможност за обогатяване на мирогледа и познанията на младежите от целевата група.

Г-жа Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора заяви, че след приключването на проекта работата в ММЦ ще продължи, като финансирането е осигурено от бюджета на Община Стара Загора. Общинският съвет е гласувал функционирането на младежкия център в срок от 10 години след приключване на проекта.

В началото на 2017 г., в резултат на осъществена визита от експерти към Съвета на Европа, ММЦ Стара Загора е отличен със специален Знак за качество.  Старозагорският център  е единственият в България и осмият в Европа, награден с приза. Официалната церемония по връчване на Знак за качество на Съвета на Европа ще се състои на 16 май 2017 г. от 11:00 часа в сградата на Младежки център Стара Загора.


image0 (9K)