Проектът за кръгова икономика на АРИР-Стара Загора е удължен с година

Проектът за кръгова икономика на АРИР-Стара Загора е удължен с година, съобщиха за ЗАРАТА

Стартиралият през 2017 г. проект GPP4Growth, съфинансиран от програма INTERREG Europe, през декември 2021 г. завършва своята втора и финална фаза.

Благодарение на усърдната работа на партньорския консорциум, проектът получи одобрение за едногодишно удължение в рамките на 5-та покана за допълнителни дейности, свързани с разпространението на Covid-19. През допълнителната година консорциумът ще се фокусира върху анализа на последствията от пандемията през последните 2 години и ще търси пътища за утвърждаване позициите и важността на зелените обществени поръчки в участващите региони на ЕС.
Междувременно проект GPP4Growth и постигнатото от българския партньор АРИР – Стара Загора бяха представени на международен семинар по проект CITYCIRCLE, посветен на прехода на градовете към подобрена кръгова икономика. Споделени бяха добри практики от региона и страната ни при прилагане на зелен критерий в извършваните обществени поръчки.
Изпълняваният в продължение на 4 години от АРИР – Стара Загора проект GPP4Growth има за цел да отговори на предизвикателствата и да използва възможностите, свързани с приемането на новата система за обществени поръчки на ЕС, в сила от април 2016 г.
Европейските публични органи консумират 14% от БВП на ЕС за стоки, услуги и работи на обща прогнозна стойност от евро 1,8 трилиона годишно. Очаква се тази покупателна способност да насърчава екологично чисти и ресурсно ефективни стоки и услуги (напр. енергийно ефективни доставки на електронно и електрическо оборудване, електричество от възобновяеми енергийни ресурси, устойчиви строителни работи, превозни средства за обществен транспорт с ниски емисии, услуги за почистване, използващи екологично чисти продукти и др.).


image0 (9K)