Прокуратурата няма да разследва директора на „Пирогов“ заради смъртта на Даная

Прокуратурата няма да разследва директора на "Пирогов" заради смъртта на Даная

Прокуратурата е прекратила досъдебното производство по отношение на директора на „Пирогов“ Валентин Димитров за смъртта на 15-годишната Даная Кулева заради липса на данни за престъпление. Това съобщи Министерството на здравеопазването.

От държавното обвинение уточниха, че производството, свързано със смъртта на Даная, не е прекратено.

Това се случва, след като при встъпването си в длъжност служебният здравен министър Галя Кондева отмени заповедта за уволнението на шефа на болницата Валентин Димитров. Това предизвика нови протести с искане той и Кондева да се оттеглят заради нарушения в управлението и медицинските дейности.

Даная Кулева почина в „Пирогов“ преди почти година – на 9 май 2023. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя твърди, че лошата организация в „Пирогов“ може да е довела до смъртта на дъщеря ѝ.

Във вторник сутринта Кондева съобщи пред БНТ, че преди два дни е дошла информация от прокуратурата, че се отказва от образуването на досъдебно производство по случая „Даная“ заради липса на данни за престъпление.

„Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но според мен това не е по вина само на директора“, коментира служебният здравен министър.

Тя отмени заповедта за уволнение на Димитров с мотив, че проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

Софийска градска прокуратура не е прекратила досъдебното производство по случая „Даная“, каза обаче по-късно за БНТ говорителят на прокуратурата Христо Кръстев.

Междувременно Кондева съобщи, че в сряда ще се срещне с представители на фондация „Даная“, която беше създадена след смъртта на момичето, както и с майката, за да чуе техните искания, след като се е запознала внимателно с трите одитни доклада, направени по случая.

След разговора майката на Даная коментира, че не знае на какъв етап е разследването за смъртта ѝ. Във връзка с отмяната на заповедта за уволнението на д-р Димитров от фондацията посочиха, че категорично продължават да настояват за оставката му.

„Оставаме с впечатлението, че решението не е нейно или че може би е допуснала грешка и че вероятно не се е запознала в пълнота с казуса“, коментира Ани Стоянова, цитирана от БТА.

Кремена Кунева, която е председател на управителния съвет на фондацията и бивш депутат, каза, че здравният министър е казала, че в разумен срок ще върне отговор относно решението си за отмяната на заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)