Прокуратурата обвини Живко Коцев за участие в престъпна група

Прокуратурата обвини Живко Коцев за участие в престъпна група

Софийската градска прокуратура (СГП) обвини бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, съобщи БТА в сряда.

Новината идва, след като по-рано Коцев беше заподозрян в близки връзки с обвиняеми за контрабанда, които бяха задържани в началото на месеца. Сред тях е директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, която беше уволнена от поста още в първия ден на новата служебна власт. Другите двама обвинени са Марин Димитров и синът му Стефан Димитров.

След това на 10 април Коцев беше отстранен от поста си от президента Румен Радев по искане на служебния премиер Димитър Главчев.

„Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление“, каза адвокатът му Илиян Василев пред журналисти. По-рано през деня Коцев се яви на разпит в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). „Въпрос на време е да докажем нашите твърдения“, добави Василев. Коцев не коментира темата на излизане от сградата.

Коцев остава на свобода под парична гаранция от 20 000 лева.

Коцев изненадващо подаде оставка на 4 април, след като Банкова и баща и син Димитрови бяха задържани и обвинени за участие в престъпна група за контрабанда.

Впоследствие в редица медии бяха разпространени доказателства от делото – снимки, които обвързват Коцев със задържаните и потвърждават, че той е получавал подаръци от тях. В медиите се появи и протокол от разпит на анонимен свидетел по делото за контрабанда, за когото се предполага, че е самият Коцев.

Премиерът Николай Денков каза, че Коцев е бил подложен на натиск от вископоставени прокурори и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да си подаде оставката. Коцев потвърди това и я оттегли.

Скоро след това Денков подаде сигнал срещу временния главен прокурор Борислав Сарафов до специалната обвинителка Даниела Талева, назначена да разследва ръководителя на държавното обвинение. В същото време градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместникът ѝ Христо Кръстев потвърдиха пред медиите, че са присъствали на среща на Сарафов с Коцев в началото на месеца. На този фон служебният кабинет „Главчев“ предложи на Радев да освободи Коцев веднага след като правителството официално встъпи в длъжност.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)