Прокуратурата разследва шефа на ГДБОП за натиск по делото за „Хемус“

Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурори по делото за пране на пари, отпуснати за строителството на магистрала “Хемус”. Това съобщи говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова в неделя.

По случая ще бъде разпитан и директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Според прокуратурата той е опитал да окаже натиск на прокурори да приемат сделка със задържан, който е искал да направи разкрития, ако избегне наказателна отговорност.

По-рано тази седмица прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схема, по която са отклонени над 53 млн. лв. от авансовите плащания, направени от държавата за строежа на магистрала “Хемус”.

Това стана, след като в началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

В неделя на брифинг прокуратурата каза, че адвокат на задържан в хода на разследването е предлагал клиентът му да направи разкрития, при условие че така ще избегне наказателна отговорност.

По думите на Десислава Петрова прокурорите са отказали, а ръководителят на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Калин Стоянов е опитал да им окаже натиск да приемат. Прокуратурата твърди, че Стоянов е казал, че отказът на наблюдаващия прокурор слага край на разследването и за това ще му бъде търсена отговорност.

Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурорите, по което Стоянов ще бъде разпитан, каза още административната ръководителка на СГП.

В интервю за БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е номиниран за същия пост в правителството на Кирил Петков, каза, че предстои случаят да се изясни. По думите му може би е ставало дума за професионален разговор как да се подходи тактически. Той добави, че твърденията за натиск му изглеждат преувеличени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)