Проф. Иво Христов: Светът е пред революция, защо се правим, че не забелязваме това?

Сериозни центрове в САЩ си направиха сметката, че на Америка й излиза солено да е „лидер на Запада“, смята анализаторът

[ad id=“225664″]

„Опитват се да пресекат геостратегическия преврат – това, което се случва в САЩ от една година“, коментира депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов в ефира на бТВ.

„Сериозни сили в САЩ смятат ЕС за конкурент“, подчерта той.

„Кресливите медии създават усещането, че те са общественото мнение. Те не са. Има едно мълчаливо обществено мнение, в това число са много американци“, изтъкна професорът и допълни: „Америка изпусна Китай, към 2030 г. той вече няма да може да бъде спрян. Америка не вижда геополитически интерес от Сирия. Югът на Сирия е очистен от джихадисти.“

„Светът е пред нова геополитическа революция, а ние се правим, че не я забелязваме“, категоричен е проф. Ива Христов в своя извод.

[ad id=“263680″]

„Когато ползите от експанзията станат по-малки от приходите, идва часът за промяна“, каза още Христов. Според него САЩ в момента са в позицията на късната Римска империя, времето на т.нар. военни императори.

„Намираме се в навечерието на грандиозни промени“, убеден е професорът. „На пресконференцията в Хелзинки нито Тръмп, нито Путин споменаха ЕС. Това да ни е за урок“, подчерта още той.

„Тръмп е само върхът на един айсберг. Много мощни сили в САЩ направиха възможна промяната на Тръмп, курсът, който олицетворява Тръмп, е само началото. Съществуващият досега ред, в който световната суперсила САЩ играе ролята на водач на Запада – сериозни сили в САЩ си дадоха сметка, че всичко това става за сметка на САЩ като национална държава”, коментира анализаторът.

Именно затова, по думите му, се налага „ако трябва – сриване на геометрията на геополитическата сигурност”.

Христов подчерта, че администрацията на Тръмп за година е направила това, което другите не са успели за 20 и ако „кресливите медии” и „елитите” са срещу него, то в подкрепа на новия курс е „мълчаливото мнозинство – американските работници, американските служители, голяма част от силовия апарат”.

По думите  Иво Христов е важно да се проследи дали „тръмпистката партия” ще извоюва контрола над Камарата на представителите и Сената през следващите месеци.

„Мощните критики към американския президент Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин са опит да се провали политическият пробив, постигнат в хода на разговорите в Хелзинки“, коментира още проф. Иво Христов.

[ad id=“236993″]

Според него новият триъгълник, около който се изграждат международните отношения, е съставен от САЩ, Китай и Русия, като професорът смята за нормално: „Нормално е Тръмп и Путин да работят заедно в сферите, където интересите им съвпадат.“


image0 (9K)