Проф. Кантарджиев: Броят на заразените с коронавирус е нереален

„Смущава ме сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи“, коментира пред „Монитор“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той смята, че голям брой българи закупуват бързи тестове от аптеките, правят си ги, получават положителен резултат и започват самолечение.

„Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията“, допълва проф. Кантарджиев.

По думите му четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато разполагаме с достатъчно ваксини и изтъкна факта, че сме пропуснали да се имунизираме през лятото, когато епидемичната обстановка беше спокойна.

„Трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата. Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви Ковид зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците“, поясни проф. Кантарджиев.

Още по темата

3 сеп 2021 07:49

69

3 сеп 2021 06:01

195

„Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка – нито рано въведени, нито късно въведени – просто невъведени“, категоричен е специалистът.

Кантарджиев не споделя мнението на министър Стойчо Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в страната е под контрол.

„По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Това е така, защото тези 100 дни не бяха използвани за ваксинация на населението. Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър“, подчерта той.

„92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинираните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите“, смята проф. Кантарджиев.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)