Първата в света трансплантация на матка бе извършена в Белград

Първата в света трансплантация на матка бе извършена в Сърбия, в Университетската детска клиника в Белград, съобщи Танюг.

[ad id=“225664″]
Две 37-годишни еднояйчни близначки, едната от които имала матка, а другата – не, са искали да си помогнат. Сестрата донор вече има три деца и решила да помогне на близначката си, която е родена без матка.
Предимството на такива трансплантации, каквито досега не са правени в света, е, че сестрите няма да бъдат подложени на никакви имуносупресивни терапии, на каквито се подлагат пациентите, които получават орган, за да не го отхвърлят.

Екип от чуждестранни лекари от Швеция, Харвард, Израел, които имат опит в такива интервенции, както и от голям екип лекари от Университетската детска клиника в Белград са извършили операцията. Тя е продължила повече от десет часа, пише dir.bg

[ad id=“225664″]

Милан Миленкович, член на екипа от Университетската болница в Гьотеборг съобщава, че преди интервенцията е извършено ин витро оплождане, замразени са 13 ембриона и първият ембриотрансфер на пациентката с присадена матка ще бъде извършен шест месеца след операцията.


image0 (9K)