„Пътешествие в конуса на лунната сянка” с Алексей Стоев – днес от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески”

На 18 юни 2019 г. (вторник), 18:00 ч., в зала Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора, можете да чуете лекция на тема: „Пътешествие в конуса на лунната сянка”. Тя е разказ за предстоящата експедиция за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г.

В Аржентина ще бъдат двама старозагорци – Пенка Мъглова и Алексей Стоев от Института за Космически Изследвания и Технологии при БАН.

Експедицията се провежда заедно с дългогодишните партньори на българския екип, учени от Физическия интститут „Лебедев”, Москва и Института по астрофизика в Париж.
Научната програма предвижда изследване структурата на короната в дълбок минимум на слънчевата активност. От територията на малкото градче Кинес (недалеч от гр. Кордоба) при хубаво и ясно време се предвижда фотографиране на короната на Слънцето в бяла светлина, получаване на изображения на емисионната корона в зелена светлина, астрометрично заснемане на избрани моменти от частичната фаза на явлението, фотометрия на осветеността на небето в хода на слънчевото затъмнение, измерване на основните метеорологични параметри и наблюдение на оптичните атмосферни ефекти в денят на затъмнението. Затъмнението ще продължи малко повече от 2 минути!
Ще бъде представена и цялостната концепция за наблюдение на впечатляващото небесно събитие, включително и със спектрографа на 4 метровия NTTтелескоп, в Европейската Южна обсерватория в пустинята Атакама, Чили, където ще е разположен френският екип.


image0 (9K)