Работниците в България, шиещи за H&M – по-зле осигурени от тези в Камбоджа

Работиците, които шият дрехи за H&M в България, работят при условия, по-лоши от тези в Камбоджа, Индия и Турция – това показва доклад на кампанията „Чисти дрехи“ (Clean Clothes Campaign).

Създадена през 1989, тя е най-големото обединение на профсъюзи и неправителствени организации, защитаващи правата на работниците в индустрията за производство на дрехи.

Тазгодишният доклад сочи, че работниците в България получават за нормален работен ден едва около една десета от парите, които биха им били нужни да осигурят достоен живот на себе си и семействата си, докато тези в Камбоджа – около половината.

[ad id=“225664″]

Интервютата и проучванията са направени между март и юни 2018 г., като кампанията е фокусирана върху доставчици на H&M – а от компанията уточниха пред „Дневник“, че те нямат собствени фабрики в България.

Според CCC работниците се трудят по 12 часа дневно, седем дни в седмицата, но не получават дори минималната работна заплата за стандартния работен ден. Най-добре платените работници получавали около 900 лв. нетна заплата, но тя включва 44 часа извънреден труд на седмица. В рамките на стандарната работна седмица средната нетна заплата на един работник е била 192 лв., а с добавеното плащане за извънредни часове – 507 лв.

Данните на КНСБ от август показват, че за нормален живот на четиричленно семейство – двама възрастни и две деца – са необходими 2361.28 лв. месечно, тоест средната работна заплата би трябвало да е около 1200 лв. на човек. Тази сума би трябвало да покрие разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Четете подробности и разговори с работещи – включително за уволнена работничка, която е „посмяла“ да припадне в „Дневник“


image0 (9K)