Работодателите и правителството се разбраха – през погледа на главния редактор

Живка Кехайова

Работодателите и правителството днес се разбраха. Те ще получат всички искани компенсации. То – липса на протест на 18 май, способен да сложи началото на края на властта му.

В същото време вътрешнокоалиционните проблеми продължават. Любомир Каримански, ИТН заяви, че твърдо не е взето решение за 25 ст. отстъпка при зареждане до 50 литра гориво, каквото предложение лансираха от ПП. Допълни и че предложенията на правителството за антикризисни мерки не са обсъждани с тях.

На Корнелия Нинова й се наложи да освободи от Министерството на икономиката и индустрията изпълняващият длъжността главен секретар Йордан Татарски. Мотивите за освобождаването са сигнали на граждани до министър- председателя Кирил Петков, Главния инспекторат на Министерския съвет, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Сред причините за освобождаването са и оплаквания от множество служители в Министерството на икономиката и индустрията, както и уронване на престижа на институцията.

Никак не изглежда възможно и да се запуши пробойната между ДБ, БСП и ИТН относно цивилизационния избор на страната.

С други думи, външният натиск над правителството на Кирил Петков леко намаля, но вътрешното противоборство може да му „види сметката“.

Въпросът с повишена трудност е кога точно българските политици ще проумеят, че най-добрата формула за коалиционно управление на България днес – в серия кризи и по време на война, е между ПП, ДБ и ГЕРБ (с Бойко Борисов извън изпълнителната власт и само с партийни функции). За „протокола“ – нито една от тези партии не ми харесва, нито ми пасва политически, но заедно и контролирайки се една друга, имаме шанс поне да продължим по цивилизования път. Не че няма руски зависимости и в трите, особено в ГЕРБ, но за всички тях ЕС и НАТО са силните карти.

Докато власт с участието на БСП, донякъде на ИТН, раздава зад гърба на останалите козове в полза на Копейкин и застила с мъртви души, разбирай путинофили отклонение от избрания коловоз, към което да насоче „влака„, колчем се поразсеят останалите с някоя поредна битка кой е по-по-най.

Съвземете те, политици! Знаем, че крилца никой от вас няма и не е нужно. Преведете в това блато България към цивилизацията и ще сме ви благодарни, въпреки другите свинщини. Не го ли направите, ще бъдете прокълнати от следващите поколения, дори отшелници за покаяние да станете. За първи път от много време доброто и злото се изпрявят ясно едно срещу друго. Доброто е нормалността с всичките й несъвършенства и проблеми, злото е т.н. „руский свят“. Ако това не ви накара да заработите заедно, не сте дори лоши политици – никакви не сте.


image0 (9K)