Радев: Мирният подвиг на Махатма Ганди се родее с делото на нашите борци за единна България

Президентите на България и Индия откриха паметник на Махатма Ганди в София. Индийският държавен глава Рам Натх Ковинд е официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.

[ad id=“225664″]

Махатма Ганди има връзка с България. Това е българският художник Борис Георгиев, който е рисувал Ганди в неговия ашрам. Паметникът на Махатма Ганди беше открит в навечерието на 150 години от неговото рождение, което ще чества светът на 2 октомври, съобщи БНТ.

Президентът Румен Радев отбеляза на церемонията по откриване на паметника, че Махатма Ганди е апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия, а също така морален компас за индийците.

Индийският президент Рам Натх Ковинд пък посочи, че благодари на българите и честити празника на Съединението.

„Мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината, неговият принос за раждането на съвременна Индия символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна и нова България. Огромното значение на делото на Махатма Ганди за развитието на съвременната индийска държава, както и неговата борба срещу колониалното господство, са причината неговата личност и неговата философия да бъдат дълбоко уважавани в цял свят”, каза президентът Румен Радев.

[ad id=“263680″]

Индийският държавен глава поздрави българите с Деня на Съединението. „Днешният ден е специален за българския народ. Искам да поздравя всички по този повод! Бих искал да изкажа благодарност на българския народ за това, че той отреди това вечно място и дом за неговия паметник в красивата ви страна и точно на този особен празник”, каза той.

Паметникът на Махатма Ганди е дело на скулптора Иван Русев. Проектът е от преди няколко години. Иван Русев решава да изобрази Ганди заедно с неговата коза, с която е отишъл в Лондон през 1931 г.

По-рано тази сутрин индийският президент се срещна и с премиера Бойко Борисов. Той определи това посещение като знаково за България.


image0 (9K)