Радев се срещна с ИТН: Консултациите се извършват в обстановка на каскада от кризи

Вторият кръг от консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание при президента Румен Радев започва с парламентарната група на „Има такъв народ“.

Представителите на ИТН влязоха при държавния глава точно в 9:00 часа.

Ден по-рано на „Дондуков“2 имаше насрочени срещи с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Представителите на ПП и БСП обаче не дойдоха, оправдавайки се със заседанието на комисията за бюджета. Очаква се двете парламентарни партии да се явят друг ден на консултациите при президента.

Още по темата

27 юни 2022 18:34

21

27 юни 2022 13:25

146

Освен с ИТН, днес Румен Радев трябва да приеме още „Демократична България“ и „Възраждане“.

Консултациите се извършват в обстановка на каскада от кризи
, чието решаване изисква ясно решение от политиците и усилие от институциите, така че да се отговори на очакванията на българските граждани по отношение на техните тревоги – от растящите цени, продължаващата война в Украйна. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план, означава амбициозна, единна, последователна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. С тези думи Румен Радев посрещна ИТН.

„Година след дебюта ви на политическата сцена предполагам правите равносметка на постигнатото и си взимате поуки. Както се уверихте, толератността в българската политика е много кратка. Затова трябва да бъдем самовзискателни. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ, затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента през следващия месец, нужни са усилия за съставяне на правителство, от друга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и Бюджета“, допълни още президента.

„Президентската институция постъпва отговорно в момент на спирала от кризи. Това не се осъзнава от част от политическите партии в момента. Ние помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнение с представители на президенството преди и сега. Вашата роля в момента е изключително важна и е радостно, че го осъзнавате и не се криете зад някой друг“, каза от своя страна Тошко Йорданов.

„Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в политиката днес последователността не е на почит, за предпочитане е лицемерието и смяната на мнението спрямо откъде ще задуха политическия вятър. Ще ползвам малко нагло ситуацията да Ви помоля да разсекретите онзи КСНС, за да се види кой е казал истината и кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са начин на общуване, затова е важно българите да знаят кой лъже. Вие решавате. На този КСНС не се казаха неща, които могат да застрашан националната сигурност, но покрай него се изказаха много лъжи. А след това действията доказаха тези лъжи на онези, които са се обявили за политически елит и морал“, допълни още депутатат от ИТН.

„Не смятаме, че президентството и президента са мафиоти, защото иначе всички ще имаме срещи с мафията. Когато бъдем поканени на преговори, ще отидем, но не на всяка цена“, допълни той.

„Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Разсекретил съм стенограми за КТБ едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС“, отговори Радев.

Големият грях по отношение на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи„, допълни той.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)