„Разочаровани“. САЩ критикуват България за блокирането на Северна Македония за ЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Съединените щати призоваха България и Северна Македония да разрешат споровете помежду си извън присъединителния процес на Скопие към Европейския съюз. Това стана ясно от позиция на Държавния департамент на САЩ във връзка с решението на България да блокира началото на преговорите на западната си съседка за членство в Евросъюза.

„Съединените щати отдавна са твърди поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес“, се казва в позицията на външнополитическото ведомство.

„Ние насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да придвижат напред тяхната обща цел за европейско членство на Северна Македония“, се казва в позицията на Държавния департамент, получена чрез посолството на САЩ в София.

На 17 ноември България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев определи решението на България като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“.

„Приканваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените спорове извън процеса на присъединяване, за да бъде постигната нашата обща цел – членството на Северна Македония в ЕС“, пише в позицията си Държавният департамент.

Според Вашингтон решението на ЕС от март тази година за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е положителна крачка и служи като противодействие на „фалшивите твърдения, че трансатлантическата общност е изоставила Балканите“.

„Забавянията по пътя на присъединяване на тези страни към ЕС рискуват отново да породят въпроси за доверието към Европейския съюз в региона“, се казва в позицията.

България настоява в преговорната рамка със Северна Македония да бъдат включени три условия. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)