„Реализирани са печалби“. Рашков обвини „Булгаргаз“, че е работило против интересите на страната

Държавното дружество „Булгаргаз“ е работило „против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила против интересите на обикновения гражданин“. Това обяви пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков, който представи по време на правителственото заседание в сряда доклад от проверката на МВР по повод кризата с цените на природния газ.

В края на миналата седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на „Булгаргаз“, отстрани борда на дружеството. Непосредствено след това беше избран и нов шеф на дружеството, както и нов председател на борда.

Постовете си загубиха шефът на дружеството Николай Павлов, Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев, а на тяхно място бяха назначени Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

В средата на януари ДАНС, както и представители на Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР започнаха проверка в „Булгаргаз“. Тя беше образувана във връзка със спекулативно препродаване на газ, след като министрите на енергетиката и финансите обвиниха „Булгаргаз“ в изнасянето на евтин газ от хранилището в Чирен.

В последните два месеца енергийният министър Александър Николов (ИТН) отправи поредица упреци към вече бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов, че не е миксирал добре газовите доставки за страната, за да намали цената на природния газ.

„Реализирани са печалби, които, ако не бяха реализирани, нямаше да има това драстично поскъпване на цената на газа“, коментира в сряда Бойко Рашков.

Подобно на премиера Кирил Петков, който заяви в понеделник, че очаква прокуратурата да повдигне обвинения срещу членове на бившето ръководство на „Булгаргаз“, вътрешният министър прогнозира такъв развой. На въпрос дали обвиняем ще жъде Николай Павлов, той заяви: „Приближавате се до истината“.

От думите на министъра стана ясно още, че правителството анализира ситуацията, за да разбере дали високите цени на газа са причинени от международни фактори или от нещо друго. Той намекна, че причината е са по-скоро действия на заинтересовани лица вътре в страната. Рашков обяви още, че МВР разследва експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда на „Булгаргаз“ беше наложителна и аз заставам сериозно зад тезата, че ако те си бяха свършили работата, както трябва, повишението на газа от първи януари, нямаше да е плюс 30%“, заяви от своя страна премиерът Петков, който преди ден получи критика от президента Румен Радев заради едноличната смяна на цялото ръководство на дружеството.

По думите на министър-председателя „в момента има реално разследване по този случай, защото просто уволнение за нанесена щета на потребителите, няма да е достатъчно „.

Вътрешният министър добави още, че МВР е започнала проверка и за дейността на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа „Чаира“, чието предназначение е било да поема пиковите часове от денонощието, така че да се балансира енергийната система в страната. Според Рашков тази централа „в течение на години назад бавно и сигурно е била унищожавана, вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна“.

„Имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник“, каза вътрешният министър с уточнението, че вместо да се ремонтира част или цялото съоръжение, са ползвани „гаражни“ фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили и така са нанесени „огромни материални вреди“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)