МВР разследва в КЕВР, има досъдебно производство за цените на газа

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че се води досъдебно производство за цените на природния газ. Изследва се дали те са резултат от международна конюнктура или от лични интереси на заинтересовани.

МВР разследва експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране, не е случайно поведението на комисията, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след заседание на Министерския съвет, предаде БТА.

„Булгаргаз“ е държавна фирма, която чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, а това дава негативно отражение по отношение на бизнеса и на обикновения потребител, каза още той.

Още по темата

2 фев 2022 08:56

13

1 фев 2022 21:51

324

По думите му е започнало активно изясняване на фактите и дали те са причинени от международна конюнктура или са в резултат на действия в страната на определени, лично заинтересовани лица. Реализирани са печалби, които ако не бяха реализирани, нямаше да има драстично поскъпване на газа, допълни министърът.

За повдигането на обвинения срещу бившето ръководство на „Булгаргаз“ Рашков каза: „Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип. Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме“. На въпрос дали бившият шеф Николай Павлов е това лице, Рашков отговори: „Доближавате се до истината“.

В разследването на експертите от КЕВР се добиват документи, които да се включат в доказателствения материал в досъдебното производство, добави той.

Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда на „Булгаргаз“ беше наложителна и аз заставам сериозно зад тезата, че ако те си бяха свършили работата както трябва, повишението на газа от първи януари, нямаше да е плюс 30 процента, каза премиерът Кирил Петков. В момента има реално разследване по този случай, защото просто уволнение за нанесъл щета на потребителите няма да е достатъчно, каза още премиерът.

Започнала е проверка и по обект – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа „Чаира“, изграден преди 30 – 40 години с предназначение да поема пиковите часове от денонощието, така че да се балансира енергийната система в страната, построен от японска фирма и който в течение на години назад бавно и сигурно е бил унищожаван, вероятно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна, посочи още Рашков. Имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник, допълни той.

По думите му вместо да се ремонтира част или цялото съоръжение, са ползвани „гаражни“ фирми, които да поправят нещо, което не е по техните сили. По тази причина сме претърпели огромни материални вреди, добави министър Рашков.

МВР продължава и разследването на делата за магистрала „Хемус“ и в най-скоро време ще има информация за новите обстоятелства, които се изясняват, посочи още министърът. Той увери, че темата не е забравена и е на активното внимание на ръководството на МВР и на разследващите служби.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)