Родената без крайници Еля вече ходи и пише, благодарение на български лекар

За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крайници. От 8 юли 10-годишната Еля от Разград вече има крака и ходи напълно самостоятелно, а месец по-рано са сложени протезите ръце, с които момиченцето пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея, пише dnes.dir.bg

Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица.

Той и съпругата му вложили неимоверен труд и целия си професионализъм в изработването на сложните протези, които никой друг лекар у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има само още два такива – в САЩ и Япония, разказва търновският в. „Борба“.

[ad id=“225664″]

През февруари в лабораторията за атипично протезиране на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица дошъл зам.-кметът на Разград Ердинч Хасанов. Той разказал за положението на Еля и потърсил съдействието на медика.
Проф. Дюкенджиев разказва, че редовно се чува със семейството на момичето и е много доволен, че е внесъл толкова щастие в дома му. Еля прекарва по няколко часа на ден в ходене и опознаване на света, какъвто досега никога не го е виждала. Освен с труда си и огромните знания, които вложил в работата по случая, медикът поел и 50% от финансовата стойност на услугата за протезиране. Останалата част от цената е осигурена от частна фирма.

Тъй като момичето расте, след около година и половина изделията трябва да бъдат заменени с нови, за които семейството й няма необходимите средства, защото е социално слабо. Държавата не поема процедурата и единствената надежда за детето отново ще е добри хора да дарят средства.

 


image0 (9K)