Русия спира газовите доставки за Финландия

Руската компания „Газпром“ е уведомил Финландия, че ще спре транспорта на природен газ към страната от събота. Това съобщи днес финландският държавен търговец на едро „Газум“, предаде от Ройтерс.

„Газум“ е отказала да плаща на „Газпром експорт“ в рубли, както Москва поиска.

„Фактът, че газовите доставки по договора ни ще бъдат спрени, буди голямо съжаление“, посочи главният изпълнителен директор на компанията Мика Вилянен.

„Ние обаче внимателно се подготвяхме за тази ситуация и подсигурихме да няма нарушения в мрежата за пренос на газ, ще можем да снабдяваме всичките си клиенти с газ през идните месеци“, каза той.

Планира се руските доставки да спрат в 04:00 часа по Гринуич в събота.

„Газум“ посочи, че ще продължи да доставя газ за финландските потребители от други източници по тръбопровода „Балтикконектор“, който свързва Финландия с Естония.

В сряда Финландия и Швеция официално подадоха заявления за членство в НАТО. Новината дойде на фона на руската инвазия в Украйна и опасенията за сигурността в региона на скандинавските страни и съседна Русия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)