Руският шпионин, възпитаник на ГРУ: Аз съм сталинист, но дай първо да обсъдим парите!

„Първоначално българският офицер от военното контраразузнаване, който шпионирал в полза на Русия говорил за идеология като казал на вербовчика си: „Аз не съм просто просъветски човек, аз съм просталинист“, но веднага добавил: „Но ако нямаш пари никой не те възприема сериозно, така че дай да обсъдим „мотивацията“, това не е срамно. След това разговорът преминал към обсъждане на заплащането на агентурните данни, които той трябвало да предоставя“, пише руското онлайн издание за разследваща журналистика theins.ru.

В задачите, които му били поставяни от ГРУ, влизало скрийншот на компютри в МО, на които имало конфиденциални данни. Особен интерес в Москва имало към теми, свързани със Сирия, Украйна и Нагорни Карабах. В задачите влизали и предаване на данни от срещи на НАТО, политиката на ЕС спрямо Русия, Украйна и Беларус, както и за външните контакти на България със САЩ, Великобритания, Германия и ЦРУ, пише изданието.

Припомняме, че на общо 6 души са повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия – бивши и настоящи служители на отбраната, на НС, както и на съпругата на ръководителя на групата.

Превод: Faktor.bg

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)