Само за 4 дни са регистрирани нови 100 000 заразени

„Пандемията от коронавируса се ускорява и заразени са вече над 381 000 хил., а починалите са 16 500, предупреди Световната здравна организация, според която заразата вече е достигнала почти всички държави на планетата.

За регистрирането на първите 100 хил. случая изминаха 67 дни, следващите 100 хил. заразени се появиха само за 11 дни, а за последните 100 хил. бяха нужни едва 4 дни, посочи на онлайн пресконференция генералният директор на СЗО Тедос Аданом Гебрейесус. „Но ние не сме пленници на статистиката. Не сме безпомощни зрители. Можем да променим кривата на тази траектория“, каза още той.

Гебрейесус призова правителствата по цял свят да предприемат едновременно защитни и изпреварващи действия. „Да искате от хората да останат вкъщи и да следват други мерки за т.нар. социално дистанциране е важно за забавяне разпространението на вируса и за спечелване на малко време. Но това са отбранителни действия.

За да победим, се нуждаем от атакуване на вируса с агресивни и прецизни тактики – тестване на всеки подозрителен случай, изолиране и грижа за всеки от потвърдените случаи и проследяване и карантина за всеки в близък контакт с болни.


image0 (9K)