САЩ категорично против „Северен поток-2“ и втората линия на „Турски поток“

Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против плановете за изграждането на газопровода „Северен поток-2“ и на втората линия на газопровода „Турски поток“, предаде БНР, цитирайки ТАСС.

[ad id=“225664″]

На проведената тази седмица във Вашингтон Световната газова конференция официални представители на САЩ подчертаха, че решително са против такива руски газопроводи като „Северен поток -2“ и втората линия на „Турски поток“. Това само ще засили зависимостта на Европа от руските енергийни източници, посочи американското външнополитическо ведомство в разпространено снощи изявление.

„Северен поток -2“ предвижда удвояване капацитета до 55 млрд. куб. м годишно на сегашните две тръби по дъното на Балтийско море за доставки на руски природен газ в Германия, като се заобикаля Украйна.

„Турски поток“ е газопровод от Русия до европейското крайбрежие за Турция, като втората му тръба – също с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно, е предназначена за доставка руски газ за страните от Южна Европа и Балканите. В петък президентът на Газпром Алексей Милер заяви, че в началото на 2020 г. по нея може да започне да тече газ през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария. Този проект също заобикаля Украйна.

[ad id=“263680″]

САЩ възнамеряват да подкрепят такива енергийни проекти, които укрепват енергийната сигурност на нашите съюзници и партньори по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за пример проекта „Южен газов коридор“, по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също така потенциалното разработване на румънски газови находища в Черно море.


image0 (9K)