САЩ налагат нови санкции на Беларус заради отклонения самолет

САЩ ще наложат допълнителни санкции на Беларус заради принудителното кацане на самолет в Минск и последвалия арест на беларуски опозиционен журналист.

Сред предприетите действия са налагане на пълни санкции на девет държавни компании, които ще започнат да действат от 3 юни, обяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

“Заедно с нашите партньори и съюзници предприемаме действия, за да подведем режима под отговорност за действията му и за да покажем нашата ангажираност към желанията на народа на Беларус“, каза Псаки. Тя добави, че американското правителство настоява провеждането на “достоверно международно разследване“, освобождаването на задържаните и влизане на властта в Беларус в диалог с опозицията.

Наложените санкции ще забранят на физически и юридически лица от САЩ да извършват финансови операции, трансакции или сделки със собствеността на беларуските държавни предприятия.

Държавният департамент излезе и с предупреждение към американските граждани да не пътуват към Беларус, а Федералната авиационна администрация (FAA) предупреди всички американски авиолинии да бъдат изключително внимателни в случай, че искат да преминат през беларуското въздушно пространство.

В допълнение стана ясно още, че Вашингтон координира списък със санкции насочени към конкретни фигури от правителството, изготвени заедно с ЕС и други партньори.

26-годишният Раман Пратасевич, който беларуските власти задържаха в неделя, е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус.

По време на среща с руския президент Владимир Путин в Сочи в петък беларуският му колега Александър Лукашенко определи реакцията на западните държави по случая като “изблик на емоции“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)