Свалят акциза на спирта. А на ракията?

Имаме уверенията на правителството, че предстои през акциза върху спирта да се стимулира производството му у нас и вероятно още до края на седмицата това ще е факт. Това съобщи по „Нова телевизия“ изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

„Тази мярка, още не я бяхме предложили, и правителството вече се съгласи с нея. Ние трябва да стимулираме производството на спирт, тъй като има световен недостиг вече от този продукт. Има производители в България, които имат готовност веднага да почнат производството му, също и наЕдно от предложенията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е също така част от европейските пари, които се отпускат във връзка с коронавируса, да се финансира национална кампания, чиято цел да е хората да получават бърза и проверена информация за обстановката. Така медиите, които имат важна роля в сегашната обстановка, ще бъдат подпомогнати, каза той.
Голяма част от мерките, които работодателите предлагат, целят да се осигури ликвидност на предприятията, за да не се налага да освобогждават хора от работа. Една от тези мерки е да се отложат малко във времето сроковете за плащане на такси и данъци, каза Иванов.
Иванов припомни също за скорошното решение на парламента, което блокира 33 млн. лв. компенсации на енергоемки производства у нас. „Има опасност това да доведе до  излизането от България на голям чужд инвеститор, който дава работа на 500 души“, подчерта той.
Той каза, че 150-те милиона лева компенсации, които „Булгаргаз“ трябва да даде на свои големи клиенти във връзка с решението на „Газпром“, ще бъдат добре дошли за фирмите.
Голяма част от мерките, които КРИБ сега предлага, са още отпреди месец, просто сега стават актуални, каза той.


image0 (9K)