Световната примадона Веселина Кацарова идва в родната Стара Загора!

„В България – летище София!“ Този кратък възторжен текст написа под своя снимка на страницата си във Фейсбук ангелогласата старозагорка в късния следобед в сряда, 19-ти май. Другата снимка, която Веселина Кацарова качи в социалните мрежи е със световноизвестния тромпетист, пианист, композитор и диригент Найден Тодоров – отново на летище „София“.

19 май 2021, летище „София“

Веселина Кацарова, която е родена на 18 юли 1965 г. в Стара Загора, все по-често се връща в родния град през последните години – особено, след като през септември 2016 г. стана артистичен директор на Старозагорската опера.

Примата не пропуска да изрази възторга си от красотата и уюта на бащиното огнище, от публиката, която тук неизменно я очаква. На въпрос говори ли синът й свободно български, през смях отговаря: „Аз, мъжа си, швейцареца го научих, има си хас синът ми да не говори моя език!“ Всеки свой концерт завършва с „Облаче ле бяло“, непропускайки да спомене кътчето, където са корените й – България, Стара Загора…

Едва четиригодишна Веселина получава първите си уроци по пиано в музикалното училище „Пионерски дом“ в Стара Загора. На 14 години постъпва в музикалната гимназия „Христина Морфова“. От 1984 г. учи пеене. Тогава завършва и обучението си по пиано и започва да следва в музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София, където взема уроци по пеене в класа на Реса Колева.

Дебютира в Старозагорската опера с Хабанера от операта „Кармен“ на Жорж Бизе. През 1988 г. Херберт фон Караян я открива за световната сцена и я кани да се присъедини към Виенската държавна опера. Същевременно започва да участва в постановки в Националната опера в София като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини – роля, която ще се превърне в коронната й роля. Завършва образованието си през 1989 г. и започва да пее в операта в Цюрих, където получава двугодишен договор. Там започва с малки и средни роли и играе заедно с Едита Груберова и Ан Мъри. През 1991 участва в Залцбургския музикален фестивал (Salzburger Festspiele), където играе Анио (от „Милосърдието на Тит“ на Волфганг Амадеус Моцарт). Същата година дебютира и като Розина във Виенската държавна опера.

19 май 2021, летище „София“. С маестро Найден Тодоров

Най-големият й успех е участието на Залцбургския музикален фестивал от 1992 г., когато замества Мерилин Хорн в ролята на Танкред от едноименната опера. След това участие българката печели вниманието на публиката и получава роли в Лондон (Росиан), Мюнхен (Керубино), Залцбург (Церлина), Флоренция (Идаманте), Цюрих (Шарлот от Вертер), Париж (Ромео от Капулети и Монтеки). Участва и в САЩ – в Ню Йорк (Ромео) и в Чикаго (Идаманте).

Към най-успешните й роли е тази на Секст от „Милосърдието на Тит“, която играе за първи път на Залцбургския музикален фестивал през 1997 г. и играе междувременно в Цюрих, Баварската държавна опера в Мюнхен, Операта „Бастилия“ в Париж, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон и във Филхармонията на Гастайг в Мюнхен.

Лейбълът за класическа музика RCA/BMG издава записи с арии и дуети, както и цели опери.

Работи в тясно сътрудничество с тенора Хуан Диего Флорес, с когото постига някой от най-големите си успехи – „Пепеляшка“ на Росини в Пезаро и Лондон. През лятото на 2008 г. дебютира в Цюрихската опера като Кармен, партия, която тя пее и през септември 2009 г. в операта в Кьолн.

Веселина Кацарова живее в Цоликон край Цюрих. Играла в над 50 роли извън България.

От Операта потвърдиха за ЗАРАТА, че я очакват, обещавайки повече информация допълнително.

 

 

 


image0 (9K)