Северна Корея с нов успешен тест на балистична ракета. Япония свика извънредно заседание

Северна Корея отново направи успешен тест на изстрелването на балистична ракета като тя е прелетяла около 700 км по много висока траектория в продължение на 30 минути, преди да падне в Японско море, съобщиха японски агенции.

Според генералния секретар на японското правителство Йошихиде Суга ракетата е паднала извън границите на изключителната икономическа зона на Япония и не е причинила никаква вреда. Според други източници в японското правителството Пхенян вероятно е изпитал балистична ракета от нов тип.

Според южнокорейската агенция Йонхап ракетата е изстреляна от полигон в района на северозападния град Кусон. Последният път, когато Пхенян изстреля ракета със среден обсег от същия район през февруари т.г. Тогава тя прелетя 500 км и падна в Японско море.

Междувременно правителството на Япония провежда извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с поредното изпитание.

От идването на власт на Ким Чен-Ун през 2011 г. КНДР вече прави 76-ти такъв тест за изстрелването на управляеми ракети. 59 от тях са били успешни, а 17 – не.


image0 (9K)