Кои са най-големите организации, пострадали от глобалната кибератака

И докато за обикновен потребител загубената информация (криптирана) може да не е жизненоважна, за големите организации означава загуба на пари, а в някои от случаите под риск са били поставени човешки животи.
AFP е събрала списък на организациите, които поне досега са признали, че са станали жертва на вирусната атака.

Британската здравна система

По официални данни са били засегнати около 45 структури, основно болници. Наложило се е пациенти да бъдат връщани, защото компютрите са били заключени от вируса, който е искал 300 долара в bitcoin, за да бъдат декриптирани файловете.

Renault

Френският автомобилен гигант бе ударен, което наложи спиране на производството във фреснките заводи, както и в една словенска фабрика.

Руски банки и министерства

Централната банка на Русия е била обект на кибератаката, както и няколко министерства и железопътната система. Вътрешното министерство заяви, че 1000 от компютрите му са били засегнати от вирус.

Германските железници

Германският национален железопътен оператор Deutsche Bahn е бил засегнат, като на екраните на автоматите за билети и на таблата с разписанията се появи съобщението, искащо 300 долара „откуп“ за възстановяване на данните.

FedEx

Американската куриерска компания потвърди, че е била засегната от злонамерения софтуер и заяви, че „е изпълнила стъпките за възстановяване възможно най-бързо“.

Telefónica

Испанският телефонен гигант каза, че е атакуван, но „заразеното оборудване е под контрол и се преинсталира“.


image0 (9K)