Сегашната ситуация е шанс България да се отърси от зависимостта си от руски газ

България никога не е била толкова зависима от руски газ, както на някои им се иска да вярваме, а в момента е и доста по-добре подготвена в сравнение с кризата от 2009 г., но трябва да помисли за поемането на контрол над руските енергийни компании в страната. Това заяви Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центърта за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Българските енергийни връзки с Русия са градени с десетилетия и често са служили за натиск върху политическите и икономически решения на правителствата“, смята Стефанов.

Той обясни, че едно от последствията от войната за Кремъл ще бъде загубата на меката сила в страни като България и Словакия. Докато в Унгария политическото ръководство е прокремълско заради собствената си политическа изгода, „в България ситуацията е доста по-сложна – освен за политически сделки, става дума и за много пари, които много години влизат в българската икономика, особено в енергетиката“, коментира Стефанов.

Събеседникът обясни, че покачването на цените на световните енергийни пазари усложнява ситуацията с България, но това повишение не е ново и се е случвало и преди войната. Сегашната ситуация е „уникален шанс“ България да се отърси от зависимостта си, тъй като позицията на „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се е променила, а и БСП разбира, че националният ни интерес се разминава много сериозно с Москва.

„Българският интерес беше излъган за пореден път по особено брутален начин от Русия със започването на войната. Нашият интерес е много по-добре защитен в ЕС и мисля, че всички политици от основните политически партии разбират много ясно това. Всяка европейска страна е малка в сравнение с тежестта на ЕС и всички разбират, че работенето им заедно и спазването на общи правила, които могат да се променят от всички, е по-добро от това, което им предлага Русия като международен ред“, допълни експертът.

Как се разпростира руската мрежа на влияние в българската политика и енергетика и какви са прогнозите за войната в Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да намерите тук.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)