Сезираха 8 институции за рекламата „Шоколада само го миришем“

Национална мрежа за децата сезира 8 институции заради реклама на Национална лотария с участието на гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика.

Във видеото, излъчвано в телевизионния ефир, момичетата водят следния диалог:

„- Може ли някой да изтича за един шоколад?

– О, да, и аз искам един.

– Аз вчера пропуснах – може ли да ми вземеш два?“

 [ad id=“225664″]

В този момент се намесва Илиана Раева – треньорката им и председател на Българската федерация по художествена гимнастика, като пита:

„Шоколад ли чух? Нали сме се разбрали нещо? Шоколада….“

Изречението ѝ довършват момичетата, които декламират в хор: „…само го миришем“.

[ad id=“236993″]

Сигналът от НМД е за „създаване на риск от насърчаване на деца и млади хора към хазартни игри“. Изпратен е до Комисията за медии и култура към Народното събрание, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната комисия по хазарта, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Съвета за електронни медии, Националния съвет за саморегулация и Българската федерация по художествена гимнастика.

„Уважаеми госпожи и господа, от няколко седмици в българските телевизии се излъчва рекламен клип с участието на деца и млади хора, които са определяни като гордост на нацията, които създават асоциации между своя пример и покупката на лотарийни билети – пишат от НМД. – Ние, от Национална мрежа за децата, като обединение на 150 организации в България считаме това за грубо нарушение на етичните и законови норми, които защитават децата и младите хора от заплахи за тяхното развитие и злоупотреба.“

Защо организациите твърдят, че се нарушават етични и законови норми? Ето как отговарят те:

[ad id=“236999″]

„Бихме искали всички да си дадем равносметка какво е отправеното послание към младите хора и към децата. Клипът откровено насърчава деца и млади хора да играят хазартни игри, търкайки билети с примамливото заглавие „Шоколад“, използвайки влиянието на примера на момичетата от Националния отбор по художествена гимнастика.

Дори и да приемем, че всички участници в клипа фактически имат навършени 18 години, то впечатлението, което се създава, е за участието на деца и млади хора, които са възприемани за пример от други деца, които ги гледат. От друга страна, именно тези млади хора, които полагат неимоверни усилия в спортната зала и в училище, са подтикнати да участват в реклама с цел печалба от хазарт, която е недостойна и неуважителна към техния труд и усилия.

Подчертаваме, че в Националните етични правила за реклама и търговска комуникация (Етичен кодекс), приети от Националния съвет за саморегулация, общовалиден за всички участници в рекламната индустрия, включително рекламодателите и медиите, ясно се посочва, че търговската комуникация на хазартните игри:

• Няма да подбужда непълнолетните да участват в хазартни игри или да показва непълнолетни лица да участват в хазартни игри. Няма да се използват образи или твърдения, които са привлекателни за децата.

[ad id=“237001″]

• Няма да се показват в медии, чието съдържание е преобладаващо адресирано към деца.

• Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца.

• Няма да използват в рекламата и търговската комуникация деца или лица, които изглеждат непълнолетни.

От гледна точка на закона, тази реклама е в разрез с поне четири законови и подзаконови нормативни акта. На първо място, чл. 75 от Закона за електронните медии, категорично посочва, че:

[ad id=“238430″]

– търговските съобщения не трябва да създават опасност за физическа или морална вреда на децата;

– да убеждават пряко децата да закупят или да вземат под наем продукт или услуга, използвайки тяхната неопитност или доверчивост;

– да насърчават децата пряко да убедят родителите си или други лица да закупят рекламираните стоки или услуги;

– да злоупотребяват със специалното доверие, което децата имат в своите родители, учители или други лица.

Също така Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, изрично посочват недопустимост на участието на дете в реклама на хазартни игри или представянето на хазартни игри по начин, подвеждащ детската аудитория.

Рекламата противоречи на чл. 10 от Закона за хазарта, където се посочва: „Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра.“.

Също така, чл. 8, ал. 9 от Закона за закрила на детето изрично е посочва, че „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не допускат участието на деца в предавания по смисъла на Закона за радиото и телевизията, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие.“

Не на последно място, участието на националния отбор по художествена гимнастика в рекламен клип, който цели придобиването на печалба от собствениците на частно хазартно дружество „Национална лотария“ поставя сериозни въпроси и от гледна точка на публичния образ на отбора и Българската федерация по художествена гимнастика, която декларира като своя цел развитието на художествената гимнастика, запазването на нейния национален престиж и увеличаване на социалната значимост на този спорт. БФХГ е организацията с четвъртия по големина бюджет, получаван от Министерството на младежта и спорта. От тази гледна точка, считаме за недопустимо използването на името, имиджа и лицата на федерацията с цел насърчаване на деца и млади хора за участие в хазартни игри с крайна цел – финансова печалба от частни лица.“

[ad id=“263680″]
НМД призовават Националния съвет по саморегулация да излезе със становище, а СЕМ да съдейства за спиране на излъчването ѝ.

Те искат още ММС да излезе с позиция по отношение на рекламата в контекста на Закона за младежта, където в член 2 от закона се посочва, че „Държавната политика за младежта е целенасочена и последователна дейност на държавата, общините, младежките организации и обществото, която има за цел създаване на благоприятни условия за пълноценно личностно развитие на младежите и участието им в обществения и икономическия живот“.

„Бихме се радвали в позицията да намерим и отговор на въпроса как конкретно държавната политика към младежта, като целенасочена и последователна дейност създава благоприятни условия за пълноценно личностно развитие на младежите в България в контекста на излъчваната реклама“, допълват от НМД.

Организациите настояват ДАЗД да използва правомощията си, като установи възрастта на участниците в рекламата и провери дали са изпълнени разпоредбите на Закона за закрила на детето.

Те призовават депутатите от Комисията за медии и култура да инициират дебат и последващи промени в Закона за хазарта, които драстично да ограничат вредното влияние на децата и младите хора.

Разчитаме основният регулатор на хазарта в България в лицето на Министъра на финансите да заеме позиция по поставената тема.

Източник: offnews.bg

Какво написаха лично до Илиана Раева за участието на националния отбор в реклама на Националната лотария


image0 (9K)