Сестрата, помагала при пожара в Нови Искър: Не съм герой

Пациент предизвика пожар в държавната психиатрична болница в град Нови Искър. За щастие няма пострадали.

Пожарът възниква около 22:00 часа, когато поради авария в болницата няма ток. Първи пушека вижда дежурният санитар. Заедно със сестрата Милка Станойкова влизат и започват да вадят хората. Тогава огънят пламва още по-силно.

„В първия момент беше ужасно като видях, че на леглото, на което трябва да има пациент, гори нещо ужасно. Докато ги изведем да ги видим дали всички са налични и здрави, беше ужасно“, разказа сестрата в болницата Милка Станойкова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Пламъците бързо обхванали не само стаята, а и съседния коридор. По това време в отделението има 30 пациенти.

Още по темата

1 фев 2022 10:23

6

„Всъщност със запалка за цигари е запален дюшека от един от нашите пациенти, който е във влошено психично състояние“, съобщи директорът д-р Цветеслава Гълъбова.

Сестрата и санитарят, които са помагали на пациентите, не са пострадали, макар да са били обгазени. Наложило се е да им дадат дори кислород в линейката, когато всичко приключило.

Сестра Станойкова, която от 12 години работи в психиатрията, разказва, че всичко е приключило за 15 минути. А след като извадили всички, вече имало нова тревога – да ги завият заради ниските температури навън.

Тя не мисли, че е герой. И благодари на целия екип и пожарната.

„Герой не, просто работа, но не искам да си спомням. Искам да го забравя“, каза Станойкова.

„Единствено и само бързата реакция на дежурния персонал – една сестра и един санитар за 30 психично болни мъже е предотвратил огромно нещастие“, посочи д-р Цветеслава Гълъбова.

Държавната психиатрична болница Св. Иван Рилски е създадена през 1949 г. Преди години е направен ремонт, но парите не достигат да се изгради и противопожарна система. Сега предстои нов ремонт на опожарената стая и коридора, за което обаче пари няма.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)