Сигнал в Helpbook за агресивни пчели, с какво се пръска?

Сигнал в Helpbook за агресивни пчели, с какво се пръска?

В платформата на Helpbook.info получихме притеснителен сигнал с молба за незабавна проверка по повод странно поведение на пчели след пръскане на земеделски земи. Нашият потребител подробно е описал какво се случва:

„Подавам сигнал за агресивни пчели в района на село Потоп. На 24 май 2023 г. лично аз и моите родители бяхме нападнати в собствения си двор от тях. Не сме били на тяхна територия или в близост до пчелина им.
Никога до този момент това не ни се случвало. Оказа се, че в послените няколко седмици в селото поведението на пчелите, гледани от хора там, видимо се е променило, станали са агресивни, нападат и жилят. Това, което аз и моите родители преживяхме, е, че в момента, в който се излезе на двора , отнякъде пчелите разбираха и започваха една по една да кръжат около нас и да се „самоубиват“, блъскайки се и жилейки. Самите пчели имаха неадекватно поведение, което не може да бъде описано с думи.

Информацията, която събрах от хората от село Потоп е, че това поведение се наблюдава за втора поредна година, когато се пръска с някакви препарати земеделските земи в района на селото и село Елешница, където се отглеждат земеделски култури и когато пчелите нямат достатъчно храна заради дъждовете. Те започват да си пазят пчелина и на далечни разстояния да нападат и директно да жилят. Обадих се на телефон 112 на 24 май и оттам ме посъветваха да се свържа с кметския наместник на селото, за да може той да пусне сигнал до гражданска защита и община Елин Пелин. За жалост, от тяхна страна не получихме никакво съдействие. Отговортът, който е получен, е, че нищо не могат да направят и при нужда да се викат линейки. Имаше доста нахапани от пчелите и не ми се мисли, ако някой от нападнатите е бил алергичен, какво можеше да се случи. Този отговор от институциите е меко казано отчайващ.

Подавам този сигнал с молба да се направи обстойна проверка какви препарати се използват и защо така влияят върху поведението на пчелите, как това може да бъде овладяно и да се избегнат бъдещи инциденти, застрашаващи живота на хората с алерии към пчелите. Най-вероятно използваните препарати са причината за агресивното им поведение, но трябва експерти да дадат становище и протокол за действие при такива кризистни ситуации как да действат гражданите и как трябва да действат институциите, които са контролен орган при възникването на такъв тип проблеми.

В допълнение към сигнала бих добавила, че хората от селото са търсили помощ и съвети от свои приятели пчелари от страната. Ооказа се, че това поведение на пчелите не е само в района, където се намира село Потоп (Софийско) и че там се наблюдава абсолютно същото странно поведение на пчелите.

Има много протести на пчелари заради използвани препарати, които убиват пчелите, но до този момент, не е съобщавано, че поведението им се променя и нападат хората. Всеки, загрижен за екологичното бъдеще на Земята гледа как да съхрани пчелите, но безумието и нежеланието за адекватни мерки е очайващо. Надявам се, да вземете с приоритет сигнала, за да опазим природата и живота на хората.“

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал – направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)