След 42 години служба: Пожарникар №1 повече няма да влиза в огъня

След 42 години служба: Пожарникар №1 повече няма да влиза в огъня

След 42 години в системата на МВР и пожарната главен комисар Николай Николов се пенсионира. През годините той ръководи стотици операции за спасяване на хора при бедствия и аварии. Днес получи и поредното признание – лично от държавния глава Румен Радев.

Пряк свидетел на най-големите бедствия и трагедии през последните 42 години директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се пенсионира навръх 60-я си рожден ден.

„Признанието, което получавам днес, го приемам повече като такова заради рождения ми ден, най-вече и заради работата на нашите колеги. Няма как един ръководител на такава голяма структура да получи добри думи, ако неговите момчета и момичета не са винаги на място“, коментира самият Николов по време на награждаването си.

От пожарната в родния му Перник до началник на дирекцията в София, главен комисар Николов пряко ръководи стотици операции по преодоляване на възникнали бедствия, аварии и катастрофи.

„Нямах 18 години, когато влязох в столичната пожарна, това беше далечната 1980 година. На практика няма длъжност и звено, през което да не съм преминал, за да стигна дотук. Даде ми много тази служба, но най-вече познанствата, добрите екипи“, подчерта той.

В последния си работен ден главен комисар Николов откри паметник на Юрий Захарчук, огнеборец №1 за ХХ век в България. Той беше награден от държавния глава Румен Радев с почетния знак на президента за изключителни заслуги по време на дългогодишната си и отговорна служба в системата.

Николай Николов ще продължи да помага за намаляването на риска от бедствия, а на неговото място се очаква да бъде назначен заместникът му – Александър Джартов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)