Служебен вицепремиер: Предлагат проекти за скъпи спортни зали в села, които са с ВиК в окаяно състояние

Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс… От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен„.

Така служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира пред БНТ плана, изготвен от бившето вече правителство на Бойко Борисов. България трябва да представи този план пред Европейската комисия. Въз основа на него нашата страна очаква да получи до 12 милиада лева от Европейския съюз. Тези пари трябва да бъдат насочени за справяне с икономическите и социалните последици на пандемията от COVID-19. Същевременно обаче трябва да се гарантира, че икономиката на страната ни „ще осъществи екологичен и цифров преход, ще стане по-устойчива и издръжлива“.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов обаче отправи критики към плана, изготвен от бившия кабинет на Борисов. Пеканов твърди, че в документа има технически неизправности, а България успоредно с това вече говори за корекции.

В сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно проекти – това ни казват от Брюксел. В социалната сфера също може да сме по-амбициозни„, обобщи Пеканов пред БНТ, цитиран от ЗАРАТА.

Надявах се да заваря един по-готов план. Има още техническа работа да се свърши…“, уточни Пеканов.

Може би по две от оперативните програми има някои притеснения, но не искам публично да създавам напрежение„, коментира служебният вицепремиер по управление на европейските средства.

Той каза, че няма риск да се спират оперативни програми заради работата на служебното правителство. Евентуално подобен проблем можел да възникне поради работата на третото правителство на Бойко Борисов.

Пеканов призна, че има притеснения относно безсмислени европроекти, които са предложени в Плана от кабинета на Борисов, сред които изграждането на модерни спортни съоръжения в села, в които няма свястна ВиК инфратруктура.

 

 


image0 (9K)