Близо 70% от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдови заболявания

От сърдечно-съдови заболявания умират над 4 милиона души годишно в Европа. В България на тях се дължат 70 процента от всички смъртни случаи. Статистиката е от 15-ия Национален конгрес по кардиология, предаде БНР.

„В страните от Източна Европа и в частност у нас поради финансови затруднения не се прилага ефективната имплантация на дефибрилаторите, които могат да предотвратят най-тежкото:
Тези дефибрилатори например в Германия се имплантират 260 на 1 милион, а в България 7 на 1 милион, в Унгария, откъдето съм, те са 120 на 1 милион. Моята страна също не е много богата. „, казва проф. Бела Меркели – вицепрезидент на Европейското дружество по кардиология.

Доц. Васил Велчев, досегашен председател на Българското кардиологично дружество, коментира, че основната причина за тази неблагоприятна статистика е частичното реимборсиране на усройствата. Здравната каса покрива само половината от необходимите 12 хиляди лева:
Това, която тя може да направи е да повиши нивото на реимбурсация, то трябва да бъде минимум 80 процента, а в най-добрия случай, разбира се, трябва да бъде сто процента.


image0 (9K)