Собственици с куче след забележка: Дръжте си детето вързано на каишка

Собственици с куче след забележка: Дръжте си детето вързано на каишка

Във връзка с зачестилите сигнали в платформата на Helpbook.info за нападения от кучета напомняме, в случай че сте станали жертва на ухапване от домашно куче – можете да предявите иск срещу собственика за причинените имуществени вреди, както и за причинените неимуществени такива. Ето и някои от сигналите, които получихме тези дни:

„След като паркирах автомобила си и слязах пред кооперацията, в която живея, докато отивах към задната врата на автомобила, за да сваля детето си, ни нападна голямо агресивно куче. Успях да го прогоня, но уплахата в детето ми, което стана свидетел на всичко е много голяма. Страх я е да излиза от вкъщи. Срещу нашата кооперация има стар имот, известен като “Института”, и охранителите в него приютяват агресивни бездомни кучетата. Имотът е голям, със стара на места повредена ограда и постоянно някое куче бяга през нея. Многократно съм разговарял с охранителите за въпросните агресивни кучета, но те не проявяват интерес да направят нещо. Притеснявам се от бъдещо нападение на агресивно куче към съпругата ми и двете ни деца, едното от тях е бебе в количка. Агресивните кучета са големи – приблизително 30-35 кг. Моля да се вземат спешни мерки за опазване на живота и здравето на гражданите. Кучетата са в частен имот и оттам следва, че трябва да бъдат регистрирани в общината, ваксинирани и с поставен чип. Моля да се извърши проверка дали са спазени всички изисквания за отглеждане на куче в частен имот. Моля да бъда уведомен за всяко предприето действие по случая“, се настоява в сигнала.

Друг наш потребител се оплака от съседите си и домашния им любимец: „Притежават куче сравнително малка порода, което пускат да се разхожда без повод (каишка). Имам момиченце на 3 г., с което излизаме пред блока да играе, но не може да играе, защото кучето веднага започва да я лае и тича към нея, следователно тя се сгушва в мен от страх. Многократно съм молила да не го пускат без придружител и каишка, да го извикат да не плаши детето и т.н. Днес е поредният случай, в които детето ми отново е уплашено от кучето, помолих да го извикат към себе си, но ми отвърнаха на висок тон, че няма да го извикат и като ми пречело да си държа детето вътре вързано на каишка.“

В случай, че сте претърпели подобен изцидент, то следва да се обърнете към специализиран в този вид искове адвокат, с който да се консултирате какво е най-правилно да бъде предприето за защита на интересите Ви.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)