Социалдемократите на Шулц решават дали ще участват във властта в Германия

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира на важен конгрес, за да реши дали да води официални преговори за участие в коалиционно правителство.

[ad id=“263680″]

Всички наблюдатели са в очакване, дали социалдемократите ще вземат решение да започнат дискусии с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за съставяне на управляваща коалиция.

Участие в партийния форум вземат 600 делегати.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц призова съпартийците си да одобрят коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, тъй като в противен случай може да се наложи да бъдат свикани нови избори, а те могат да отслабят още повече партията.

Искането да се започнат официални преговори за такава коалиция обаче среща съпротива сред младежката организация и лявото крило.

Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 души, планират да гласуват против.

Почти четири месеца след парламентарните избори Меркел все още не успява да състави правителство.

[ad id=“218001″]

Ако конгресът на ГСДП се обяви против започването на официални преговори за коалиция, това може да доведе до нови избори или съставяне на правителство на малцинството.

Досега в следвоенната история на Германия никога не е имало правителство на малцинството, отбелязват агенциите.

Според проучване на телевизия Цет Де Еф 64 процента от германците и 75 процента от социалдемократите очакват делегатите на партийния конгрес да одобрят по-нататъшните преговори с консерваторите.

[ad id=“218548″]

Според допитването само 45 процента от германците подкрепят нова „голяма коалиция“ между блока ХДС/ХСС и ГСДП; сред консерваторите този дял е 68 процента, а сред социалдемократите – 57 на сто.

Анкетата сочи, че консерваторите биха спечелили 33 процента от гласовете, ако следващите избори бяха в неделя, а социалдемократите – едва 20 на сто.

 


image0 (9K)