Социолог: Българите се вълнуват от икономическата ситуация

Социолог: Българите се вълнуват от икономическата ситуация

Според социологът Марчела Абрашева средно две трети от българите се вълнуват най-вече от икономическата ситуация и безработицата в страната, както и от цената на живота.

„Евробарометърът е от 20 години и е уникална система за регулярни проучвания на различни теми, поръчани от ЕК. Те се правят във всички страни членки по една и съща методика, така че данните са напълно сравними и напълно достоверни. Данните са публично достъпни, това е целта им, достатъчно е да напишете „Евробарометър“ в интернет и те ще излязат. Всички изследвания имат конкретни теми, „Евробарометър“ пита за общо доверие към институциите. А конкретното проучване има за цел да разбере как хората от различните региони в Европа оценяват набор от неща“, каза Абрашева в студиото на „България сутрин“.

Тя допълни, че французи и италианци също се вълнуват от икономическата ситуация и безработицата.

„За първи път в навечерието на тази година българите казаха, че се чувстват по-сигурни за своето икономическо бъдеще. Всички страни имат икономически проблеми, някои от регионите в България имат повече от други, както е навсякъде в Европа. Далеч съм от мисълта, че сме „цъфнали и вързали“ и че няма проблеми с доходите, има, разбира се. Но ми се струва, че е крайно време да пенсионираме мантрата, че ние сме в икономическа криза и как всеки момент ще се взриви всичко. Това не е вярно“, допълни Абрашева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според социолога има съществен дефицит на говоренето какво ни дава Европа. „Има излишно говорене какво Европа не ни дава и какво ни е отнела, и как видите ли ние сме втора ръка европейци. Не само българските депутати, но и партиите от политическия спектър, които се наричат евроатлантици, трябва да се опитат да говорят какви преимущества имаме“, коментира Абрашева.

Проучването на „Барометър“ показва, че 20% от българите са заявили, че няма да гласуват на евроизборите: „Числото е сравнимо с някои други съседни европейски страни, числото изразява една немалка част от нас, която започна да поставят под въпрос нашето членство в НАТО, но не е необичайно високо. Традиционно на евроизборите гласуват по-малко хора“, отбеляза тя.

Абрашева е на мнение, че  избори 2 в 1 са разумно решение.

“Мобилизацията и за едните, и за другите избори зависи от темите, които ще обсъждаме в следващите седмици. Ако са 2 в 1 – може би участието в национални избори ще повиши общата избирателна активност. И може би ще помогне на партиите, които наричат себе си европейски“, добави социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)