Според БЕМФ има бърз и евтин вариант за запазване на „Марица изток“

ЗАРАТА: Според Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по-бърз и по-евтин начин от разглежданите от държавните експерти варианти за преход на въглищните ни електроцентрали за постигането на европейските екоизисквания и намаляване на изхвърляните от тях въглеродни емисии.

​Според експертите и официалното становище на форума, лансираната идея ​за газифицирането на използваните лигнитни въглища, за да се запазят работните места и дейността на държавната Мини „Марица-изток“ няма да бъде приета от Евросъюза. Вместо тях форумът предлага да се мине на водо-въглищно гориво, или т.нар. зелен мазут, който е призната и прилагана технология и може да се използва като преходно гориво при „позеленяването“ на българската енергетика и икономика.
От БЕМФ посочват, че хранилището за въглеродни емисии и газификация на въглищата са сложни и скъпи технологии, чието внедряване е спорно дали ще намали разходите на въглищните централи за сегашното закупуване на парникови газове, за да не плащат тежки екосанкции за замърсяване над пределно допустимото.

И в двата случая има инвестиции, които трябва да се върнат чрез цената на тока, а при природния газ също има излъчване на вредни емисии.

От организацията посочват, че към държавните мини е сформиран екип от специалисти от Техническия университет и Минно-геоложкия университет за геоложки проучвания къде може да се изгради дългосрочно СО2-хранилище. Експертите в нея обаче обръщат внимание, че колкото по-далеч от централите се намира подобно съоръжение, толкова по-скъпо ще струва изграждането и ползването им.


image0 (9K)